Превозвачи без разрешителни за Турция блокираха границата на контролните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" днес, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Блокадата на малките превозвачи започна още от тази сутрин. Тя стана въпреки решението на Съюза на международните превозвачи да не се блокира границата до срещата между транспортните министри на България и Турция, планирана за 21 февруари. Малките превозвачи от Югоизточна България, заявиха, че не могат да чакат толкова дълго време и днес барикадираха "Капитан Андреево" и "Лесово". Въпреки това пропускаха само леки автомобили и автобуси. Те настояват час по-скоро да се реши проблемът с разрешителните за превоз от турската страна.

Междувременно в писмо до медиите от Съюза на международните превозвачи заявиха, че ще подкрепят блокадата на българо-турската граница, която ще остане затворена до започването на преговори между България и Турция. Председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков, заедно със зам.-министъра на транспорта Антон Гинев и изпълнителния директор на Автомобилната администрация Димитър Ганев днес се срещнаха с вицепремиера Даниела Бобева, която пое ангажимент още днес да изложи исканията на българския транспортен бранш пред турския си колега. В писмото си до него Бобева ще настоява за незабавно насрочване на среща между двете страни.

От началото на конфликта Управителният съвет и членовете на Съюза на международните превозвачи са на мнение, че размяната на разрешителни е единственият лост за решаване на проблема. Съюзът на международните превозвачи подкрепя изцяло действията на транспортното министерство и на автомобилната администрация, заявява в писмо до медиите Ангел Траков.

Докато течеше срещата на пункта Лесово собственикът на два товарни автомобила Атанас Байначов от бургаското сдружение на превозвачите разказа пред БГНЕС, че на 29 януари са натоварили камионите и при навлизане в Турция от Лесова им било обявено, че предоставените им разрешителни от турската страна са невалидни. "Бяхме до там, вече 13-ти ден колите ни седят натоварени и затова сме тук", заяви Атанас. Той е категоричен, че въпреки решението на Съюза на международните превозвачи да изчакат с блокадите, малките превозвачи не могат да търпят повече.

"Ние просто не можем да стоим повече, защото си плащаме всичко на тая държава и няма кой да ни каже една истина и какво става с проблема, и защо. Защо ги обявиха тези разрешителни за невалидни", запита превозвачът.

Блокадата на Лесово ще седи, докато не се реши проблемът, казваха шофьорите. Аргументите им са, че от десет дни техните камиони са блокирани и фирмите търпят огромни загуби, които могат да ги доведат до фалит. Недоволните ще продължат блокадата до решаването на проблемите с еднократните разрешителни.