Само за пет дни петицията в интернет, с която се иска забраната на дейността на Българския хелзинкски комитет, събра подкрепата на над 8000 души. Авторът на призива се казва Иван Стефанов.Мотивацията му се свежда до едно единствено изречение, което гласи:

„С постоянната си антибългарскa дейност тази организация работи против морала и интересите на българските граждани и като такава тя трябва да бъде разтурена и забранена“.

Част от участниците в петицията са оставили и изчерпателни коментари, от които става ясно, че те са принципно несъгласни не само с дейността на БХК, но и на други неправителствени организации, финансирани от чужбина.

Петицията е започната на 5 ноември. Авторът признва пред „Петел“, че повод за искането му за забрана на БХК е номинацията на осъдения за убийство Джок Полфрийман за наградата „Човек на годината“ в качеството му на активист за правата на затворниците. Това обаче далеч не е единствената причина дейността на организацията да бъде определена като антибългарска, смята той.

На 6 ноември БХК официално оттегли номинацията на Полфрийман за „Човек на годината“. Това очевидно не отслабва подкрепата за искането за закриването на организацията.