Вселенският патриарх Вартоломей поиска от българската държава да върне църковни ценности, които според неговите твърдения, принадлежали на гърците. Това отправи това искане, след като бе удостоен от българския президент Росен Плевнелиев с орден „Стара планина“ I степен.Вартоломей поиска "връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров свещени богослужебни ценности на естествените им правоимащи Свети митрополии и Свети обители на Северна Гърция и по-точно на Сяр, Ксанти и Драма”, съобщава БГНЕС. 

„Особено молим за светините от нашите свети патриаршески и ставропадиални обители – Св. Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честния предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората“, посочи още той.

Вартоломей се обърна към президента с думите: „Вярваме, че окончателно изцеляване на тази тежка рана би станало исторически момент във вашия мандат и би отворил една нова златна страница в отношения на България със съседните й православни народи и с обединена Европа".