Делото срещу Сергей Станишев се очаква да започне по същество на 15 декември, предаде репортер на БГНЕС.
Още на 19.12.2013 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Сергей Станишев. От тогава на обаче делото на няколко пъти не успява да тръгне, тъй като на Станишев или адвокатите му не успяваха да получат препис от постановлението на прокуратурата.
През септември тази година СГС прекрати съдебното производство и върна на прокуратурата делото. На 21 октомври Софийски апелативен съд е уважил протеста на Софийска градска прокуратура и е отменил определението на Софийски градски съд.
В съдебното заседание днес в изпълнение на указанията на съда адвокатът на Станишев Васил Василев получи такъв препис, но делото не тръгна, тъй като не е спазен законовия 7-дневен срок, в който той трябва да бъде връчен преди датата на заседанието. Така делото бе отложено за 15 декември, за когото се очаква вече процесът да започне по същество.
Станишев е обвинен за това, че в периода 04.11.2005 г. - 27.07.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с класифицирана информация. Тъй като обвиняемият не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, приложението на чл. 78а НК е задължително. Производството бе спряно обаче, тъй като Станишев стана евродепутат и имаше имунитет, който бе снет през март.