Тъпотата и мързелът, които са повсеместни, са по-големият проблем на МВР от наличието на корумпирани полицаи, заяви криминалният психолог Тодор Тодоров.

Отмятането на свършена работа, т.е. невършенето на работа реално е друг много голям проблем, продължи той. Има големи "статистици" и "математици" - така са се ошлайфали някои да отмятат разкриваемост, а само чакат 12-о и 27-о число всеки месец и така да си минат годините, за да си вземат и 20-те заплати, каза той в дискусия по Би Ти Ви за полицейските протести.

Хора, които са се клели в закона, да блокират кръстовища, е просто възмутителнo. Начинът, по който постъпиха миналата седмица, означава, че в държавата има голям проблем. Друга тема е, че наистина са научили в последния момент. Но те ругаеха хората, които не бяха съгласни с тях, не пускаха болни да преминат - това е манталитет и е голям проблем за тази държава. В това пък бе категоричен журналистът Йово Николов. Как така "спонтанно" се организираха 3 дни поред, попита той. МВР е мега структура, която трябва да се освободи от несвойствени функции, за да се изчисти философията в сектора сигурност.

Когато 5000 въоръжени застанат на кръстовището на Орлов мост, това е метеж. Трябва да разберем, че това е проблем. Можеха и да отидат да арестуват Бойко Борисов. Имат право да протестират, нямат право да нарушават законите, каза още Николов.
Нямаме условя на работа, настоя зам.-председателят на УС на СФМВР Добромир Добрев. Не протестирате за това, а за да не ви вземат 20 заплати, репликира Николов.

Разделението между полицаите на улицата и чиновниците ще се случи чак след 20 г.- това не е реформа, продължи разследващият журналист. Тези разговори с мнистъра за заплати не са реформа, реформа е когато се осмисли каква е задачата на МВР, поясни той.

Под 50%, но близо до това ниво са "чантаджиите" в МВР, призна Добрев. Как може лелята, която ми подава паспорта, да ползва привилегии като полицаите на улицата, скочи Николов. Според зам.-шефа на полицейския синдикат това не е вярно - тези хора работели по договор на близки до минималните заплати. Има възможности дори тези, които работят на паспортите или на гишетата в КАТ, да се военнизират и да получават привилегиите, призна обаче криминалният психолог Тодоров, който е работил в системата.

Протестната готовност остава, чакаме да видим лоялни ли ще са политиците. Не може да искат да ми намалят възнаграждението, за да осигурят пари за средства, които и сега си купувам, обясни Добрев гледната точка на колегите си. Мачът продължава, заключи и Тодоров.