„Аз и още няколко човека се отказахме от номинациите си за „Човек на годината”, но не от популизъм, а защото човекът на годината трябва да е направил много за хората и да не е нарушил техните права. Едно от тези права е правото на живот”.
Това каза в „Здравей, България” по Нова ТВ Александър Миланов, номиниран за пореден път за „Човек на годината” и прекарал детството си в 12 социални дома в България.

„Вероятно покаялият се австралийски гражданин е създал дружество, с което да защитава правата на затворниците, но от друга страна според мен затворниците имат право на няколко неща – справедлив процес и доколкото е възможно човешки условия, за да получат реабилитиране”, допълни той.
Номинацията на австралиеца, който излежава присъда заради убийството на студента Андрей Монов, предизвика масово възмущение.
Българският Хелзинкски комитет взе решение индивидуалната кандидатура на Джок Полфрийман да бъде отстранена, а номинацията да остане единствено за Българското затворническо сдружение за реабилитация, съобщиха от организацията.

„Това, което знам за Полфрийман, е, че у него вървят процеси на покаяние. Абсолютно съчувствам на хората, които са загубили сина си. Няма как човек да се промени обаче, ако е белязан завинаги. Може би с тази номинация БХК показва толерантност, но обществото показва с реакцията си, че нетолерантността е факт”, каза Иводор Ковачев, капелан в Софийския затвор.
„Аз не съм адвокат на Джок Полфрийман. Аз бих искал да погледна образа на човека, нарушил закона и отново да задам въпроса – този човек от какъв момент може да разчита, че животът му може да започне отново”, допълни Ковачев.

Александър Миланов отбеляза, че вероятно Полфрийман не е виновен, че е номиниран за „Човек на годината”. По думите му БХК е превърнал този конкурс в нещо с положителен заряд и явно не е преценил добре всички последици от номинацията на австралиеца.
Миналата седмица от предаването "Господари на ефира" също излязоха с официална позиция по въпроса, в качеството си на номинирани от БХК заради кампанията им за "Зоополиция в България".

Те благодариха за признанието, допълвайки: "Искаме да кажем, че както много други хора, така и ние не приемаме да сме номинирани в една класация с човек, излежаващ присъда за убийство. При тези обстоятелства ние не се чувстваме част от подобна инициатива и ще ви помолим да оттеглите нашата номинация. Ако, разбира се, преди това не оттеглите тази на Джок Полфрийман".