Областите в Северна България все още не успяват да възстановят своите трудови пазари от кризата. В някои от тях дори заетостта остава под критичните 40%. Такива лоши примери са Видин, Враца, Силистра, Ловеч. Това съобщи главният икономист на Института за пазарна икономика Десислава Николова.
Според нея една от причините за лошото икономическо и социално положение в Северна България се дължи на липсата на инвестиции. По думите й големите икономически центрове, особено след 2009 година, са в Южна България.
Икономистът каза още, че големи компании се отказват да инвестират у нас заради липсата на квалифицирана работна ръка.
В същото време се запазва тенденцията за сериозно различие на столицата и останалите области в страната.
София за поредна година се отличава неимоверно от останалата част от страната. Тя е единствената област с много добро социално-икономическо състояние. София за четвърта поредна година е в самостоятелен клъстър, т.е тя няма никакви сходства с нито една от останалите области в страната, допълни Николова по БНР.
От ИПИ установяват, че там където икономиките са по-силни, има и много по-сериозни проблеми с престъпността.
Там престъпността е една от най-високите. Съответно местните правосъдни системи работят много бавно и неефективно. Делата се разглеждат в много по-дълъг срок, натовареността на съдиите е много по-голяма от средната за страната. Делът на делата, които завършват относително бързо е много нисък.
Десислава Николова посочи, че има положителна връзка на икономиката с образованието и на териториите, където икономиките са силни има и добри показатели в сферата на образованието.
Тя коментира и заявеното от министъра на финансите Владислав Горанов, че класът за прослужено време е анахронизъм и е време да се помисли за неговото отпадане.
Аз също смятам това за анахронизъм. Класът за прослужено време отпадна за държавната администрация, без силовите ведомства. Няма причина в някои ведомства тази придобивка да продължава да съществува. Няма как да се получават едни пари, едно увеличение всяка година, просто защото някой заема едно работно място, каза експертът.