Северноирландецът Марк Алън спечели турнира от Европейските снукър серии PTC Bulgaria Open, който завърши в столичната зала „Универсиада” тази вечер. На финала 29-годишният Алън победи с 4:0 фрейма Райън Дей, постигайки първа титла в последните 15 месеца.
Световният №10 доминира Алън изцяло изцяло в последния мач от надпреварата, който бе ръководен от българската съдийка Десислава Божилова. Той спечели 25 000 евро от наградния фонд от 4-ия за сезона турнир от веригата Kreativ Dental Clinic European Tour. Последната титла за Марк преди тази в София бе през миналата година на Paul Hunter Classic.
Освен купата и паричната награда, в София Марк Алън си осигури и място на 188BET Champion of Champions, който стартира в Ковънтри във вторник. Там той ще срещне Бари Хоукинс в първия кръг в петък.
Като цяло Марк Алън имаше разочароващ сезон, но успя да си възвърне част от формата откакто отново заработи с Тери Грифит като треньор и ментор и достигна до ½-финалите на Мастърса в Шанхай и до ¼-финалите на International Championship. В София той успя да спечели 7 мача, отстранявайки действащия световен шампион Стюърт Бингам още във втория кръг с 4:3 фрейма, а на полуфинала отвя двукратния световен шампион Марк Уилямс.