Икебаната е безкрайно удоволствие. Това заяви в интервю за БГНЕС Мария Кеменчеджиева, председател на Сдружение за икебана „Сога”.
Тази вечер в Регионален исторически музей – София (бивш Музей за история на София) официално бе открита изложба с невероятно красиво аранжирани икебани, показваща красотата и смирението, което това японско изкуство носи. Десетки почитатели на икебаната дойдоха, за да се полюбуват на прекрасните икебани, направени с любов.
Според Мария Кеменчеджиева, нещо много основно във философията на икебана за японците е това, че те не се прекланят пред някаква бляскава красота. Тяхната цел е да търсят красотата. Още от 15 век, откогато съществува това изкуство, има основни елементи в композицията, които изразяват вселената, а именно небе, човек и земя. Японецът се прекланя пред природата, но вижда и себе си като част от вселената. Неговата цел е да живее в хармония с природата.
В далечната 1995 г. Рима Мирска, която завършва школата Согецу в Токио, започва да разпространява това изкуство в България. „Най-голямата ни цел е да привлечем колкото е възможно повече последователи. Точно за това преподаваме икебана в офиса, в училище, правим уъркшопи. Изминавайки пътя на търсене на красотата изживяваме това удовлетворение и неописуемо чувство на икебаната. В същото време релаксираме и се борим със стреса. При нас идват изключително много млади бизнес дами, които се разтоварват от ежедневието по този начин”, обясни Кеменчеджиева.
Икебана означава да дадем нов живот на цветята. „Да, ползваме красотата на природата и цветята, сътворени от нея, но изразявайки, вътрешното си чувство чрез цветята създаваме нещо различно. В най-модерната школа за икебаната- Согецу, чиито последователи сме ние, се въвеждат и нови елементи на икебаната, които са несвойствени за нея, като стъкло, метал, пластмаса. По този начин се обогатява човешкото въображение”, разказа тя.
Утре в Регионален исторически музей – София изложбата продължава и всеки, който желае може да дойде и да опита първи урок по икебана, на който ще се разкажат основни принципи на това красиво японско изкуство.