Разпродаването на имотите на длъжници да може да се организира и чрез онлайн търгове. Това предлагат от Камарата на Частните съдебни изпълнители. На специална онлайн платформа ще се предлагат вещи и имоти на длъжници, за които всеки желаещ ще може да наддава от компютъра или таблета си без да е необходимо да се явява на специален търг.
"При електронните търгове няма възможност за злоупотреби, те са надеждни и прозрачни. При тях се постига по-висока цена, което е в интерес и на длъжниците, и на кредиторите им", обясни председателят на Камарата Георги Дичев по време на семинар в курорта Белчин баня вчера. Подобни търгове са много популярни сред западняците и американците. Ако желаещият да си купи изгодно имот няма достатъчно средства, от ЧСИ предлагат да се даде възможност за закупуването на такива имоти чрез кредит. Това вече е уредено с банките, които са склонни да отпускат такива кредити.
Съдия-изпълнителите искат също така глобите, които се налагат на родители, неспазващи режима на лични отношения, заради което се стига до принудително отнемане на детето и предаването му на другия родител, да се събират във всички случаи. Освен това предлагат да помогнат на КАТ при събирането на вземания от провинили се шофьори. В момента текат преговори с МВР и вероятно след Нова година този въпрос ще бъде уреден.
"Глобите, наложени от КАТ и съдилищата като наказание, трябва да се събират, да се платят независимо дали са малки, или големи. Иначе се създава чувство за безнаказаност, а то води до нещастие по пътищата и нарушаване на законите", коментира Георги Дичев.
ЧСИ могат да приберат и дължимото за съдебната система, което от НАП упорито отказват да събират. Гилдията, сключи споразумение с ВСС преди месеци и вече събира наложените от магистратите глоби. Вече ЧСИ работи добре със съдилищата в Русе и Ямбол, очаква се скоро това да направят и ръководителите на софийските. На другите места обаче административните шефове се дърпали все още, като най-голям бил проблемът в Кюстендил, където упорито отказвали, оплакаха се от ЧСИ.
"Предложили сме сътрудничество на близо 20 държавни институции, но много малко от тях реагират", отбеляза Стоян Якимов, един от най-известните съдия-изпълнители в столицата. ЧСИ вече събират глобите, наложени от Комисията за финансов надзор, СЕМ и държавната агенция за горите, с които са сключили споразумение.Все повече граждани и все по-малко банки се обръщат към частните съдия-изпълнители, сочи статистиката за дейността им през първите 6 месеца на годината. От образуваните през този период 88 500 изпълнителни дела, 14 000 са в полза на банки, а 12 640 в полза на граждани- за невзети заплати и издръжки. Най-често към частните съдия-изпълнители продължават да се обръщат търговци - те са завели 51 300 изпълнителни дела. Все по-често съдействие от тях търсят държавата и общините - 10 600 дела. За първите 6 месеца на годината частните съдия-изпълнители са събрали 475 млн. лв.