Джордж Сорос публикува план за справяне с бежанската криза на Стария континент, който предвижда Европейският съюз /ЕС/ всяка година да приема на своя територия поне един милион бежанци и търсещи убежище.
Планът предвижда през първите две години всеки един от мигрантите да получава по 15 000 евро, които те да използват за настаняване, здравеопазване и образование.
Според Сорос бежанците трябва да бъдат настанявани "там, където поискат".
В плана е записано ЕС да гарантира и финансирането на помощите за бежанците в Ливан, Турция и Йордания, както и да създаде икономически зони по тези места, включително и в Тунис и Мароко. Сорос смята, че по този начин ще бъдат привлечени чужди инвеститори и ще бъдат открити работни места за бежанците.
Джордж Сорос призовава и за създаване на специална Агенция за мигрантите в ЕС, защото досегашните институции не функционират и не са ефикасни.
За да се сложи край на паниката при тази криза, Сорос предлага да бъдат създадени специални канали за търсещите убежище от Гърция и Италия до тяхната крайна дестинация.
В петата точка от неговия план пише: ЕС да създаде оперативни и финансови договори за спазване на световните стандарти за бежанците.
В последната точка от плана на Сорос пише, че ЕС трябва в следващите години да приема поне по един милион мигранти всяка година и в тази работа трябва да включи неправителствените организации, църквата и бизнесмени като спонсори. Планът е публикуван в македонския вестник "Дневник".