Ирландия ще се премине към декриминализиране на вещества като хероин, кокаин и канабис, като част от "радикалната културна промяна", обявиха здравни експерти, пише "Индипендънт".

Ръководителят на Национална стратегия за наркотиците на Ирландия Аодан О 'Риордаин обяви по време на лекция в Лондон, че употребяващите наркотици ще могат да си инжектират дозите в специално определени за това места в Дъблин следващата година.

Според експертите отношението към наркоманите не трябва да бъде порицаващо, вместо това трябва да им се помага, обясни специалистът, като подчерта разликата между легализацията и декриминализацията.

Тоест остава престъпление продажбата с цел печалба, както и разпространението на незаконни наркотични вещества. разликата е, че наркозависимите повече няма да бъдат криминализирани за своите зависимости.

„Аз съм твърдо на мнение, че трябва да има промяна в културата на това как гледаме на злоупотребата с различни вещества, ако искаме да се прекъсне този цикъл и да направим сериозен опит да се справим с наркотиците и алкохола", обясни специалистът.

Изследванията показват, че използването на наркотици „под надзор”, тоест инжектирането на дозите на специални за това места под наблюдението на лекари, намалява опасността на рисково поведение.
След откриването на такива места в Дъблин, предстои такива да бъдат отворени и в Корк и Лимерик.