Германският парламент одобри в петък закон, с който се обявява за престъпление подпомагането на самоубийство срещу заплащане. Малко по-рано депутатите отхвърлиха проект за узаконяване на евтаназията в страната.

Сред няколкото варианта, които бяха дебатирани, бе и този да се позволи т.нар. комерсиална евнатазия или приемането на заплащане за слагане край на човешки живот с цел прекратяване на непоносими страдания.

Запазва се сегашното състояние, при което е оставено на съвестта и професионалната преценка на лекаря дали да съкрати агонията на пациенти, страдащи от неизлечимо заболяване, обяснява агенция ДПА.

Законът, приет в петък, обявява за престъпление дейността на т.нар. "доктори на смъртта", каквито има в Швейцария или Холандия, които приемат заплащане, за да дадат смъртоносната доза медикаменти на клиентите си. В Германия подобен бизнес вече ще се наказва с до 3 години затвор.

Проектът бе внесен от социалдемократката Керстин Гризе и християндемократът Михаел Бранд, а партиите оставиха представителите си да гласуват по съвест. За запазване на статуквото гласуваха 360 от 602 депутати, 233 се обявиха за промяната и 9 се въздържаха.

Ренате Кюнаст от Партията на зелените, коментира, че сега остава неяснота дали ще се преследват всички случаи и че това вкарва лекарите, прилагащи т.нар. пасивна евтаназия, в сива зона на правото и ги заплашва с често разследване какво точно са извършили.

Дебатът преди днешното гласуване продължи една година и мнозина германци заявиха, че вместо да се разрешава евтаназията като бизнес е по-добре да се открият повече хосписи за умиращите и да се подобри т.нар. палиативна медицина.

В Германия има сдружения, организиращи евтаназия срещу заплащане, но те представляват клубове, събиращи членски внос. Най-голямата подобна структура е Sterbehilfe Deutschland, асоциация, организираща пътувания за евтаназия до Швейцария. От SD заявиха в петък, че ще прекратят дейността си, докато обжалват закона в Конституционня съд.

Холандия, Швейцария, Белгия и няколко щата в САЩ са легализирали евтаназията за неизлечимо болни.