2000 лв. за причинени болки и страдания ще трябва да плаща собственичка на агресивно куче, което нахапало студент от Националния военен университет в Търново. Окръжният съд е осъдил жената да покрие и изхарчените 322 лв. за медикаменти и медицински прегледи в резултат на увреждането. Тя ще трябва да поеме и 500 лв. разноски по делото.
Инцидентът станал на 10 ноември 2014г. в района на южния паркинг на НВУ "Васил Левски”. Младежът от Нова Загора бил нападнат в гръб от голямо домашно куче от неустановена порода. То било разхождано без повод и наморник, заедно с още две по–малки кучета, от ответницата и синът й. Без никаква причина четириногото го захапало за лявото бедро, след което побягнало.
Стопанката се спуснала да оказва първа помощ и обяснила смутено, че досега животното не е проявявало подобна агресия. Понеже не можел да шофира, студентът бил откаран от двама свои приятели до Спешна помощ, където обработили раната му. През следващите дни болката и отока на крака му се засилили и трудно заспивал. Раната гноясала, младежът вдигал температура и се наложило близо месец да лекува последиците от ухапването. Била представена съдебно психологическа експертиза, която показала, че освен болки и страдания, нападнатият е изживял тежък психически стрес и напрежение.
Затова младежът решил да търси обезщетение. В деня на инцидента стопанката дала телефона си на пострадалия, а после твърдяла пред съда, че животното не е нейно. Съдът обаче не приел защитната й теза.Предявеният иск е уважен в пълен размер, заедно с лихвите, на две съдебни инстанции.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.