От 400 до 1000 лв. данък ще плаща годишно всеки таксиметров шофьор. Това става ясно от Законопроект за изменение на Закона за местните данъци и такси, който трима депутати от ГЕРБ са внесли в деловодството на парламента днес, предаде репортер на БГНЕС.
“Конкретният размер на данъка ще се определя с наредба от общинския съвет на общината, на територията на която ще се извършва таксиметровия превоз”, гласят част от мотивите на вносителите.
Данъкът върху таксиметровия превоз на пътници да се дължи за всеки отделен автомобил, с който ще се извършва таксиметров превоз на пътници, предлагат още депутатите Менда Стоянова, Станислав Иванов и Атанас Ташков.
Данъкът да се декларира и внася от данъчно задълженото лице до 30 април на текущата година в общината, за територията на която е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз.
“Основната промяна е свързана със срока на действие на разрешението за таксиметров превоз на пътници издавано от съответната община, който става задължително едногодишен”, допълват тримата вносители на предложенията за промени на Закона за местните данъци и такси. Предвиден е преходен период по отношение на вече издадените разрешения след влизането в сила на промените, но не по-късно от края на следващата година.
Не е ясно дали идеите на тримата депутати от ГЕРБ са обсъждани с представители на таксиметровия бранш.