Имаме конкретни насоки и по стрелбата срещу семейството адвокати в София, и срещу Стоян Цветков, убит в дома си, каза на брифинг в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той не пожела да сподели подробности за първия случай, но даде интересни данни за развитието на втория.

"През 90-те години убитият в дома си вчера Стоян Цветков е работил като шафнер в БДЖ. Има информация, че е участвал в трансграничен канал за трафик на хероин от Турция през България за страни от Западна Европа. Впоследствие се издига до диспечер, който разпределя нарядите на колегите си, като по този начин реално обезпечава канала с конкретни разстановки на шафнерите. Каналът беше разкрит през лятото на 2013 година и стана ясно, че е много стара схема, действаща още отпреди промените", каза главният секретар.

"Бяха задържани пет килограма хероин и една от основните версии, които сега се проверяват, е съпричастността на застреляния към тази провалена пратка и други случаи на наркотрафик и наркоразпространение", добави той.

През лятото на 2013 година при операция на СДВР той отново е задържан, а в дома му са намерени акцизни стоки без бандерол. Задържането му е във връзка с кокаин, намерен в шкафчето на жена му, като е доказано, че той го е оставил там. На база на тези два случая, в които Цветков е уличен в наркоразпространение и наркотрафик и на пресечения канал, главният секретар посочи основната версия, по която се работи.

"В последно време Цветков е работил към Столична община, но не е още ясно дали е бил служител на инспектората или към търговското дружество, което реално е свързано с управлението на пазарите в София", каза още Лазаров. Със сигурност обаче има информация за негови корупционни прояви и на това му поприще.

Въпреки сериозните количества наркотици, заради които е заловен, Стоян Цветков е бил с променена мярка за неотклонение - от постоянно задържане под стража, тя е била сменена с домашен арест.

Каналът, който е обслужвал разстреляният, силно наподобява този на Джаро от "Под прикритие", но има една съществена разлика - при Цветков и дрогата, и трафикът не са част от филм, а от реалността.