Служителите в МВР не бива да бързат да напускат системата, защото вече направихме отстъпки, а и пазарът на труда не е много благоприятен в момента, за да си намерят бързо нова работа.
Това обясни днес след участието си в парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов пред медиите в НС, предаде БГНЕС.
Направихме значителни отстъпки от първоначалния вариант за заплащането на полицаите, но за мен положителното е, че такъв дебат за системата на МВР се води, каза той. Това касае и МО. Той призна, че тези служители работят в изключително мизерни условия - като материална обезпеченост, като техника, като автомобили, въоръжение.
Така че стъпка в посока промяна на структурата на бюджета на силовите ведомства е в правилната посока, категоричен бе министърът. Решение за това ще бъде взето между първо и второ четене в НС на държавния бюджет за 2016 г., т.е. нищо не е предрешено, предупреди Горанов.
Протестът на полицаите е съвсем нормален и разбираем, друг е въпросът за формата и начина на протестиране. Предлага се да има промяна за заплащането - предлагаме 2% еднократно да бъдат добавяни в основните заплати на служителите и след това увеличението на възнагражденията им да става на база не на автоматизъм и по равно за всички по 2% прослужено време на година, а в зависимост на възможностите на бюджета, поясни той. Смятам за разумно да се разработят атестационни механизми, които да отчитат качеството на работа и приноса на всеки един служител, така както е в държавната администрация. Не мисля, че отпуските са голяма тема - те не успяват да се ползват и натоварват също бюджета, а при напускане на служителя, те се изплащат. Това е предмет на дебат, посочи Горанов.
Нищо не е предрешено, защото говорим за промяна на закон, а това се извършва в българския парламент. Позициите на двете страни - на синдикатите и правителството трудно могат да бъдат сближени, тъй като синдикатите не отстъпват от различни достижения в законодателството , които се дават като статут на служителите от силовите ведомства. По тази причина доста години и нищо не се е променяло. Заявихме предварително , че сме склонни да отстъпим, така че тези 20 заплати, които се получават от служителите при напускане на системата, за тези които остават да работят, ще продължат да се получават, а постъпващите да са наясно, че този тип плащане ще бъде ограничен и дали ще работят там е въпрос на техен избор, отбеляза министър Горанов.
За служителите от МВР, които работят при рискови условия ще продължи да се прилага досегашния модел на осигуряване, но възнагражденията на тези, които преминават от първа в трета категория труд няма да бъдат засегнати по никакъв начин, потвърди Горанов.
Министър- председателят през цялото време е бил наясно с това, което се предвижда и предлага, увери министърът. Факт е,че първите дни на полицейските протести имаше спонтанност, а в последните дни се наблюдава една организация и ако се твърди, че не идва от синдикатите, тогава трябва да идва от някъде другаде, коментира той. Нямам данни откъде, нямам и подозрение ,че идва от политическите сили, каза министърът.