Има голям проблем с обучението на кадрите в МВР - голяма част от тях не могат да използват оръжие, не знаят как се свалят дактилоскопични доказателства, което е много опасно. Това каза ген. Атанас Атанасов по повод състоянието на сектор „Сигурност в страната пред bTV.
„Има много аспекти, които трябва да бъдат променени и не толкова съотношението между състава на улицата и чантаджиите. Проблемът е, че не знаят как да изпълняват служебните си задължения", каза Атанасов.
„По-голямата част от обществото не е доволно от работата на полицаите, аз не се притеснявам 10 000 души ако напуснат МВР - може наистина да се направят реформи така", допълни той.
От друга страна Атанасов каза, че реформа не се прави така, както сега. „Горанов не прави реформа, той само провокира", допълни той.
Според него е трябвало да има правилно обществено обсъждане преди изборите.
Атанасов твърдо застана зад оставането на 20-те заплати за полицаите при пенсиониране, но съобразено с това дали служителите са били оперативни и дали са излагали живота си на риск.
Реформаторът допълни, че се притеснява от политизиране на полицейските протести. „ДПС трябваше да изчакат поне един ден, за да излязат и да ги подкрепят. На минутата се появи Лютви Местан с готов, написан текст за подкрепа", каза Атанасов. Той призова синдикатите да не допускат политизиране.
Победата на ГЕРБ им се услади с преливането на гласове от ДПС, коментира ген. Атанасов по повод местните избори. Според него партията на Бойко Борисов е спечелила в райони, които до скоро са били на страната на ДПС.
„Пазарджишкият район е интересен, защото хората, които са много близки със задкулисието на ДПС, станаха кметове на ГЕРБ", каза Атанасов.
Според него Цветан Цветанов и Лютви Местан говорят с едни и същи изразни средства и еднакво озлобление към Реформаторския блок.
„Хората видяха кой каква тежест има на тези избори. Аз знам, че Местан и много други партийни функционери искат да кажат „няма го блокът", коментира Атанасов.
„Ние сме големи хора и се занимаваме със сериозни неща", каза Атанасов, цитирайки премиера Бойко Борисов. Генералът също отхвърли спекулациите, че има напрежение между коалиционните партньори.
Изказванията на Лютви Местан Атанасов определи като избиване на комплекси. „Аз разбирам, че има вътрешнопартийни проблеми в тези конспиративни организации, наскоро разбрах и че ДПС означава Доган-Пеевски-Сарай, но не бива по този начин да се избиват комплекси".