България не може да си позволи да харчи толкова пари за сектор "Сигурност" и същевременно да сме свидетели на такива резултати. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев пред Би Ти Ви и напомни, че страната е на второ място в Европейския съюз по разходи за МВР.

Според него, освен орязването на социалните придобивки на служителите в МВР, трябва да има и организационни промени в сектора.

Всеки управляващ трябва да се съобразява с настроенията в обществото и това отстъпление от плановете на правителството, което е частично, е напълно легитимно и цели да запази социалния мир, коментира Велчев.

"Финансовият министър Горанов заслужава уважение, че е събрал смелост, за да предложи едни непопулярни мерки, които ще облекчат бюджета в следващите години... Не се отнемат социалните привилегии, а се слага някакъв ред за ведомствата в бъдещи години", каза той.

Полицаите излязоха да протестират, след като държавата се опита да им отнеме част от възнаграждението. Правителството реши да направи отстъпки от първоначалните си идеи. Запази обаче твърда позиция за махането на индексирането на заплатите всяка година с по 2%  от натрупан стаж, както и за свиването на отпуските от 30 на 20 работни дни.

"Никога един бюджет не е бил обект на категорични адмирации, следващия бюджет е един добър, стабилен бюджет", коментира Велчев.

Запитан за доклада на Сметнатата палата за БНБ Велчев заяви, че "не е необходим доклад на Сметната палата, за да знаем, че надзорът на БНБ не е работел добре".

По думите на бившия министър банковият надзор е бил съсредоточен под единия подуправител на БНБ и не е бил обект на разглеждане в управителния съвет на БНБ.