Плътната атмосфера, която планетата на Марс е имала в миналото,  вероятно е изчезнала заради слънчевите изригвания, показват последните изследвания на NASA.
Червената планета продължава да  губи газовата си обвивка, която се разсейва в космическото пространство.
Наблюдения, извършени от космическата сонда MAVEN, показват, че по време на слънчеви изригвания интензивността, с която марсианската атмосфера „излита" в космоса, се увеличава с пъти, заявяват учените в статия, публикувана в сп. „Science".
Апаратът MAVEN беше изстрелян към Марс през ноември 2013 г. с мисия да проучи структурата и поведението на атмосферата на Марс и да разбули една от най-големите загадки на червената планета - как и кога по-голямата част от въздушната й обвивка се е „изпарила" в космоса заедно с океаните, които някога са покривали значителна част от повърхността.
През септември 2014 г. MAVEN се установи на орбита около Марс и започна изследванията на атмосферата, като извърши поредица от дълбоки „гмуркания" в газовата обвивка на планетата. Сондата откри необикновени поляни сияния в горните слоеве на атмосферата.
Днес ръководителят на мисията Брус Джакоски, заедно с екип от планетолози, представи официално първите резултати от мисията на MAVEN в орбита около Марс.
Бяха огласени данни от поведението на газовете и магнитните поле в марсианската атмосфера, по време на мощната слънчева буря от 8 март тази година. Според научния екип, получените данни показват, че именно такива слънчеви бури най-вероятно са „прогонили" атмосферата на Марс в космоса.
Установено е, че на 8 март „изтичането" на йони към открития космос е нараснало над 10 пъти, а в горните слоеве на марсианската атмосферата са се появили вещества които при други условия не се издигат толкова високо. Тогава в горните слоеве са  засечени дори кислородни атоми.
В миналото слънчевите бури с такава интензивност са били доста по-често явление, отколкото в наши дни.
За разлика от Земята, Марс не е защитен от мощно магнитно поле, което да защитава планетата от действието на слънчевите бури. Поради това днес атмосферата на червената планета е 110 пъти по-разредена от земната.
Същевременно учените отбелязват, че данните са поднесли и друга  изненада - марсианската атмосфера като цяло съдържа повече кислород от очакваното.  Неговата концентрация се различава значително в различни точки на планетата, което според изследователите се дължи на различната степен на намагнетизираност на марсианската кора и на движението на въздушните слоеве.
Учените отбелязват, че слабото  магнитно поле на Марс явно влияе по-силно върху атмосферата на планетата, отколкото се смяташе досега.