Късно тази нощ четиримата политически лидери в съседна Република Македония - Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи постигнаха споразумение за състава на преходното правителство, предаде репортер на БГНЕС.
Преговорите продължиха близо 6 часа и приключиха малко преди 2.00 часа българско време.
Генералният секретар на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Оливер Спасовски ще бъде новият министър на вътрешните работи, а заместник-председателят на СДСМ Фросина Ременски ще ръководи Министерството на труда и социалната политика.
Четиримата лидери постигнаха споразумение относно новият Закон за правителството и т.нар "бомби" - разкритията, които направи опозицията за корупцията, изборните измами, намесата в съдебната власт, натискът срещу медиите и нарушаването на човешките права и свободи в западната ни съседка.
Съгласно новият закон за работата на правителството заместник-министрите ще имат право на вето само при въпросите, които се отнасят до провеждането на предсрочните парламентарни избори, които трябва да се проведат през април догодина.
Държавната избирателна комисия ще взема отношение по всички въпроси относно изборите.
Законът за "бомбите" предвижда наказания за всички медии, които ще разпространяват информации застрашаващи личния живот на гражданите, но и на тези, които работят в държавната администрация. Четирите партии се договориха по отношение на този закон да поискат мнението на Венецианската комисия.
Премиерът Никола Груевски и лидер на управляващата ВМРО-ДПМНЕ каза, че "неговата партия иска да се проведат избори и гражданите да дадат своята присъда". "Гражданите решават. Те и този път ще покажат пред цялата европейска и международна общност, че не е възможно чрез мръсни игри да се добереш до властта. Това нещо искам да разбере и СДСМ", каза Груевски след приключването на преговорите.
Лидерът на опозицията Зоран Заев каза, че "това ново начало за Република Македония и всички нейни граждани". "Постигнахме споразумението, което още утре трябва да бъде правно и законно формализирано", каза Заев и потвърди имената на двамата министри от неговата партия, както и имената на заместник-министрите: Кире Наумов във финансите, Любчо Николовски в земеделието и Александър Кирацовски в държавната администрация.
Четиримата лидери преговаряха в клуба на народния представител. Часове преди тяхната среща Специалният прокурор Катица Янева успя да попълни своя екип от прокурори. Всички те - 12 положиха клетва. На церемонията не присъства сегашният главен прокурор на републиката Марко Звърлевски.
Репортерът на БГНЕС припомня хронологията на кризата в западната ни съседка
Кризата в съседна Република Македония започна в самия край на месец януари, когато лично премиерът Никола Груевски обвини ръководитля на опозицията Зоран Заев, че иска насилствено да го свали от власт и че работи за чужди служби. Седмица след това лидерът на СДСМ започна с т.н. „бомби“ - разпространяване на телефонни записи, в които основни герои бяха Груевски, неговият братовчед и шеф на спецслужбите Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска и регионалният министър Миле Янакиевски. От записите стана ясно, че режимът на Груевски кадрува в съдебната власт, участва в тежки корупционни схеми, контролира медиите и извършва изборни фалшификации.
Междувременно на 9-ти май край Куманово се стигна до въоръжен конфликт, при който загинаха 8 македонски полицаи и 10 албански терористи. Според властите в Скопие „ставало въпрос за най-голямото терористично нападение срещу Република Македония“. Опозицията се усъмни, че „управлението е инсценирало сблъсъка за да спаси режима на Груевски“. Три дни след операцията Миялков и Янкуловска подадоха оставки. През цялото време опозицията призоваваше за оставка на Груевски, съставяне на преходно правителство и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Груевски категорично отхвърляше тези искания и обвиняваше СДСМ и Зоран Заев, че обслужват „чужди разузнавателни служби“ и че записите са манипулирани. В същото време започна и разследване по делото "Пуч" срещу самия Заев, но той отказа да се явява в съда. През месец май с посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан и тримата евродепутати Ричърд Ховит, Едуард Кукан и Иво Вайгъл започнаха преговори за изход от политическата криза. В един момент в тях се намеси и американският помощник-държавен секретар Виктория Нюланд. В крайна сметка на 15-ти юли четиримата лидери се разбраха за провеждане на предсрочни парламентарни избори през месец април догодина, избиране на нов специален прокурор до 15-ти септември, който ще трябва да разследва разкритията на опозицията и обвиненията срещу Заев, включване на министри от СДСМ в управлението и оставка на Груевски три месеца преди вота. В същото време депутатите ще трябва да „изчистят избирателните списъци и да гарантират честни, свободни и демократични избори“.
Изпълнението на споразумението доведе до нови преговори и част от договореното не реализирано в посочените срокове. Това доведе до нова намеса на еврокомисаря и западните дипломати в Скопие.