Позитивната новина за "Плевенската връзка" в Сочи, където нашенска фирма изработи една от емблемите на Олимпиадата, където се пази огънят по време на зимните игри, бе засенчена от разкритията около опазването на един от знаковите обекти в града – римската крепост "Сторгозия", в парк "Кайлъка".

Това стана ясно от разследване на "Нюз 7". Сигналът за проверка на проекта на община Плевен е подала Галина Петкова, активист на Сдружение "Граждански контрол" в града. От месец август сдружението алармира за нередности при изпълнението на проекта, предизвиква разглеждане в Общинския съвет, алармира българската дирекция АФКОС, която работи в тясно сътрудничество с Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

За реставрацията на крепостта е реализиран европейски проект на стойност близо 5 милиона лева, който обхваща още два обекта - панорамата "Плевенска епопея" и Моста на победата на река Вит в Ясен. Оказва се обаче, че тази апетитна обществена поръчка е спечелена от пазарджишката фирма "Термикс", която дори незаконно наема и подизпълнител. Общината пренебрегва плевенските фирми като недостойни да ремонтират тези знакови исторически паметници за града.

Зам.-кметът на община Плевен Димитър Стойков призна, че има нарушения в изпълнението на проекта, но че те ще бъдат отстранени. Тук възникна въпросът как това ще стане, след като има поражения върху крепостта "Сторгозия", оцеляла досега 15 века, както и опасност Моста на победата, който е зле ремонтиран, всеки момент да започне да се руши. А изграденият помпозен асансьор на Панорамата, вече не работи, вместо да обслужва гостите на тази емблема за историята ни, свързана с руско-турската война.

"Ако този проект бе изпълнен от плевенска фирма, нямаше да се стигне до тук", категорична е Галина Петкова. Тя каза, че общината се опитва с изградените навеси и пейки да замаже зле изпълнения проект, като според общинарите една дървена пейка струва - 450 лева. Плевенчани са разочаровани, защото вместо да се подобри визията около крепостта "Сторгозия" и "Кайлъка" да се пълни с все повече туристи, те виждат изхвърлени боклуци, немарливост от фирмата изпълнител и видими признаци на разрушаване на културно-историческата цялост на римския паметник. В този вид той няма привлекателен вид, а и общината не е направила нищо, за да рекламира тази дестинация като важна за културния туризъм.