Алексей Петров е стрелян заради банкова сделка. Той е взет на мушка от богати евреи след провалена покупка на „Токуда банк”, съобщава столичен седмичник, като се позовава на добре запознат със случката източник. Банката бе обявена за продан от дъщерята на покойния д-р Тарао Токуда.Алексей Петров дълги години имаше влияние върху ръководството на банката и болницата, управлявани от Румен Сербезов. 

Той обаче изпадна в немилост, след като основателят на „Токуда” издъхна, а неговият холдинг „Токушай” мина в ръцете на зет му Артур Стерн, който е американец и управлява международен хедж фонд. 

Миналата есен щерката на д-р Токуда пристигна инкогнито в България, за да обяви за продан банката. Тя постави цена от 79 млн. лева за 90% от акциите на финансовата институция. Сумата е толкова, колкото японците са вложили в капитала на банката. 

Сред кандидатите да купят „Токуда” бе и застрафователно дружество „Лев инс”, основано навремето от Алексей Петров. 

Родните служби за сигурност разполагат с информация, че неуспешно проведените преговори за покупката са обтегнали отношенията му с израелските инвеститори в застрахователната му компания. 

Преди години Петров продаде „Лев инс” на еврейския конгломерат „Лев Истейт”, в който големи дялове държи Хаим Овадия. 

Интересите на бившия съветник в ДАНС в застрахователния холдинг бяха представлявани от приятелката му Ива Павлова, както и от силовака Антон Петров – Хамстера. 

„Още преди година достигна информация, че Алексей Петров е упълномощен от влиятелни евреи да преговаря от тяхно име за покупката на „Токуда”. Той получил 4 млн. лева за лобизъм, за да доведе сделката до успешен край. Петров е действал в преговорите в коалиция с благоевградския банкер Кирил Пендев. В крайна сметка обаче зетят на покойния д-р Токуда отказал да сключи сделка с тях, опасявайки се от лошата слава на Алексей Петров”, казва източникът.

След провала евреите поискали от Петров да им възстанови 4-те милиона, дадени за лобизъм. Той обаче отказал. Петров дори заплашил един от представителите на едрия израелски бизнес у нас, че ще му издейства екстрадация от страната за заплаха на националната сигурност.

Припомнаме, че преди дни срещу Алексей Петров бе извършен атентат, като по колата му бе стреляно с гранатомет.