Граждани се събраха пред централата на Българския хелзинкски комитет на протест срещу номинацията на осъдения за убийство Джок Полфрийман за “Човек на годината”. Негодуванието си близки и приятели изразиха с подписването на петиция срещу обявената номинация на Полфрийман, който е осъден на три инстанции на българския съд за убийството на българина Андрей Монов. От БХК изтъкнаха заслугите на убиеца, предаде репортер на БГНЕС.
Георги Къртев, който е съученик на Андрей от Първа английска гимназия, заяви пред БГНЕС, че е дошъл на протеста с приятели и близки в знак на възмущение на номинацията на БХК, с която убиецът на Андрей Джок Полфрийман е номиниран за “Човек на годината”. “Подготвили сме една петиция, с която настояваме тази номинация да бъде оттеглена, тъй като е недопустимо един човек, който е осъден с влязла в сила присъда за такова тежко престъпление да бъде номиниран за такава награда”, заяви Къртев.
Той обясни, че събирането на протестиращите е станало спонтанно и не са успели да се срещнат очи в очи с представители на БХК.
За настояването Полфрийман да бъде изпратен обратно в родната Австралия Къртев заяви, че “това е защитна теза на един престъпник. Напълно нормално е за него да търси свобода”.
Габриела Виденова, съученичка и приятелка на Андрей също коментира номинацията на Полфрийман като заяви, че мотивите й са публикувани на сайта на БХК и всички близки на убития Андрей не са съгласни с нея като “тази номинация най-малкото ни обижда. Това е гавра с паметта на нашия приятел, защото да бъдеш носител на такава награда би следвало да си притежател на ценности и морал, който не смятаме, че е присъщ за този престъпник, който е осъден на три инстанции в България и излежава присъдата си за убийство”.
От своя страна от Българския хелзинкски комитет отказваха да говорят пред медиите, защото не е направено предварително записване за разговор. След настояването на повече от 20 медии, председателят Красимир Кънев се появи на входната врата на комитета и заяви от там, че БХК не прави номинациите, а отделни хора, както и че той самият не би могъл да изкаже подкрепа за Полфрийман за номинацията му, защото го защитава пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург, заради това, че държавата ни отказва да позволи екстрадицията на Полфрийман в Австралия.
Кънев освен това изтъкна значението на убиеца Полфрийман за защитата на правата на затворниците. Тази номинация е направена от асоциация от затворници не заради престъпленията на затворниците, които членуват в нея, а заради дейността на тази асоциация в местата за лишаване от свобода. “Не видяхме причина да откажем тази номинация, защото това означава да откажем на всички други номинации, които постъпват при нас, да изискваме свидетелство за съдимост”, подчерта Кънев.
На роднините на убитото момче и на роднините на всички, които са жертва на престъпления Кънев каза, че много съжалява и че дейността на БХК в никакъв случай не може да бъде оправдание за загубата на живота на това момче и по никакъв начин тази номинация не може да се оправдае със загубата на този млад живот. Въпреки това комитетът не може да махне номинацията, защото това е в противоречие с принципите на БХК да не дискриминират хората. По тази причина и според БХК няма причина да не се подкрепи номинацията на Полфрийман.
Повече за номинацията
Номинацията на Полфрийман е направена от Каролайн Стейпълс от Занзибар за работата му в Българско затворническо сдружение за реабилитация (БЗСР).
Полфрийман е номиниран, защото в тази организация той е участвал в разработване на предложение, свързано с нуждата от по-ясни и прозрачни критерии за условно освобождаване. Освен това е докладвал за нарушения на човешки права пред органи и организации като Български хелзинкски комитет и Комитета за предотвратяване на изтезанията. Наред с това Полфрийман е бил и “модел за подражание за други затворници, като ги учи как успешно да се борят за правата си”.
Според БХК Полфрийман е бил подложен на репресии и незаконни наказания от затворническите власти.