Превозвачи без разрешителни за Турция блокират границата на контролните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово".

Блокадата започна още от тази сутрин. Пропускат се само леки автомобили и автобуси. Шофьорите настояват час по-скоро да се реши проблемът с разрешителните за превоз от турската страна. Опашката, която се е образувала и от двете страни и е около 3 километра.

Превозвачите са недоволни от решението на турската страна да не се пропускат през границата камиони с еднократни разрешителни. Шофьорите и техните работодатели предприеха протестните действия, въпреки вчерашното решение на Съюза на международните превозвачи да не се блокира границата до срещата между транспортните министри на България и Турция, планирана за 21 февруари.

Аргументите им са, че от десет дни техните камиони са блокирани и фирмите търпят огромни загуби, които могат да ги доведат до фалит. Недоволните ще продължат блокадата до решаването на проблемите с еднократните разрешителни.

Собственикът на два товарни автомобила Атанас Байначов от бургаското сдружение на превозвачите разказа пред БГНЕС, че на 29 януари са натоварили камионите и при навлизане в Турция от Лесова им било обявено, че предоставените им разрешителни от турската страна са невалидни. "Бяхме до там, вече 13-ти ден колите ни седят натоварени и затова сме тук", заяви Атанас. Той е категоричен, че въпреки решението на Съюза на международните превозвачи да изчакат с блокадите, малките превозвачи не могат да търпят повече.

"Ние просто не можем да стоим повече, защото си плащаме всичко на тая държава и няма кой да ни каже една истина и какво става с проблема, и защо. Защо ги обявиха тези разрешителни за невалидни", запита превозвачът.

Блокадата на Лесово ще седи, докато не се реши проблемът, казват шофьорите.