В браншовите асоциации валят многобройни сигнали от животновъди, че не са си получили субсидиите или те не са в пълен размер. Това съобщи за „Хоризонт“ председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. Според него виновни за хаоса са частно практикуващите ветеринарни лекари, които имат право чрез идентификационната система да местят виртуално животните от едно стадо в друго.
Чилингиров обясни, че когато дойде време за получаване на субсидиите, фермерите констатират, че според системата притежават много по-малко животни, отколкото реално е стадото им:
Оказва се, че 20-30 животни не са били в неговия обект. Били са до септември месец и изведнъж някой доктор решава тези животни да отидат на друго място.
Това е в цялата страна и фермери не получават пари. Освен това този фермер търпи санкции.
Ние искаме да работят много малко доктори, например регионалният регистратор да има такава опция да връща животни, а не частно практикуващи доктори, защото се получават много порочни практики.
От Агенцията по храните признаха, че е имало такива случаи. От два месеца екипът на новия директор на Агенцията се опитва да поправи този абсурд и от началото на този месец достъпът до системата е ограничен. Петя Маринова от дирекция "Информационни технологии" в Агенцията по храните обясни:
Към някакъв момент наистина е имало такава техническа възможност да се правят такива действия с местене на животни, но нашият екип от 2 месеца е разработил процедура, с която даваме възможност да се спрат именно такива действия и ако се налага някаква корекция, тя да се прави само от оторизирани лица. Няма вече такава техническа възможност да се изпълняват такива действия в системата.