Днес е Световният ден на мъжа, който по традиция се чества на първата събота от месец ноември.

Този празник е въведен по идея на бившия президент на Русия Михаил Горбачов,  подкрепен от службата на ООН във Виена, както и няколко други международни организации.

Денят за първи път е бил отбелязан през 2000 година. Тогава по идея на Горбачов е създаден и приз – копие на „Мислителят” на Роден, който е бил даван на доказали се мъже в няколко сфери на живота – икономика, бизнес, политика, изкуство и пр. Наградата се е раздавала до 2006 г.

България за първи път се присъедини към страните, в които се отбелязва Световният ден на мъжете през 2011 г.

Интересното е, че освен Световен има и Международен ден на мъжете, който се отбелязва всяка година от 1999 насам на 19 ноември единствено в Тринидад и Тобаго, САЩ, Великобритания, Ямайка, Австралия, Индия, Сингапур, Малта и ЮАР.

Ето няколко любопитни факта за силния пол.

Мъжете на земята са с 57 милиона повече от жените по данни на световната статистика от 2010 година. Има обаче държави като Русия, например, където от Втората световна война насам броят им все още не може да се изравни с този на жените.

В дадена популация се раждат повече мъже – 51% срещу 49% за жените, но към 20-та година на връстниците, мъжете се изравняват с жените.

След голяма война се раждат повече момчета. И днес не е обяснено от учените как външни обстоятелства влияят на генетичните механизми за определяне пола на ембриона.

Известният дон Хуан на мистика Карлос Кастанеда казва “в един момент мъжете сме се изхитрили и сме взели властта”. От този неуточнен момент, та и до днес, мъжете преобладават във всички властови позиции, в мениджмънта, притежанието и управлението на големи капитали. Те се радват на около 40% по-високи заплати за една и съща работна позиция. Мъжете обичат да обясняват този дисбаланс с по-големи заложби у техния пол.

Само до преди по-малко от 100 години, нито една жена в света не е имала право да гласува, като в някои държави още е така. В цивилизована Швейцария едва през 1973 година мъжете с гласуване позволяват на своите половинки да станат избирателки. И днес мъжете имат предимство в приема в някои образователни институции и в заемането на обществени длъжности. А това със сигурност е утвърждавало лидерската позиция на мъжете в света. Дори и сега, когато все пак има жени, които са начело на държавите, техният брой е незначителен спрямо този на мъжете водачи. И това се отнася не само за държавите, но и парламентите, за бизнес компаниите, за кметските позиции в населените места и т.н. В много „тайни общества” и клубове в демократична Европа жени не са допускани.

В граматиката дори се е наложило използването на мъжки род при заемане на длъжности – в професиите, в политиката, дори когато зад поста стои жена.