На заседанието на Министерския съвет в сряда бе одобрено предложението за промяна за Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВС), в който се разрешава въздушното пространство над страната да може да бъде охранявано и от самолети, принадлежащи на други страни членки на НАТО.

С промените се регламентира възможността за извършване на съвместни мисии по охрана на въздушното пространство на България в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Към момента охраната на въздушното пространство се осъществява единствено от българската армия, се казва в съобщението на Министерския съвет.

Много държави участват в съвместната отбрана на въздушното си пространство и България би трябвало да се възползва от тази възможност, коментира преди седмици министърът на отбраната Николай Ненчев, според който, така страната ще може да спести средства, които да бъдат използвани за други цели.

От Министерски съвет мотивират предложението си с решение на военните министри от НАТО от февруари за съвместна мисия по охрана на въздушното пространство от източния фланг на военния съюз.

Промените в Закона за въоръжените сили предвиждат обща охрана да има или при международен договор, или само при необходимост, при ред, предложен от министъра на отбраната и одобрен от правителството.

Промените са направени така, че да изключат възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави. С тях се гарантира, че няма да бъде отдаван български въздушен суверенитет на други държави.

В бюджета на Министерството на отбраната за 2016 г. са осигурени средства за покупката на нова военна техника,обяви по-рано министърът на финансите Владислав Горановслед като на извънредно заседание правителството одобри предложеният от него проектобюджет за 2016 г.

Той посочи, че парите за отбрана гарантират подписаното споразумение с Полша за ремонтите на българските изтребители, създавали се и предпоставки за дългосрочна програма по обновяване на военната техника, която включва покупката на нов изтребител.

Бюджетите в следващите три години трябва да бъдат не по-малко от 1.33% от брутния вътрешен продукт и трябва да се увеличават до достигане на 2% след 10 години.

За догодина са планирани освен разговори за купуване на нов изтребител и преговори за придобиване на два нови кораба, за което са предвидени целеви средства.