Това най-високо държавно отличие за нас е голяма чест и духовна радост и то ще ни стимулира да работим още по-усърдно за благото на църквата и отечеството. Това каза Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски, по време на своето слово на официалната церемония по награждавеното му с орден „Стара планина“ първа степен за изключителните му заслуги към Република България, съобщи Фокус.

"В своето патриаршеско служение сме водени от разбирането, че когато Бог ни е възложил такава отговорност трябва да приемаме своя пост като служение на ближните, да се грижим за благоденствието на тези, които Бог ни е поверил, защото от всекиго комуто е дадено много и ще се иска. Ако се вгледаме в историята ще забележим, че духовните водачи, които спомняме с възхищение и благодарност, имат една обща характеристика - жертвено служение в името на църквата и отечеството", каза Негово Светейшество.

"Днес все повече политически лидери разбират определящата роля на вярата за светогледа и ценностната система на хората, за отношението им към техните ангажименти като граждани на страната и членове на обществото. Нашето разбиране е, че грижата на човека е обща грижа за държавата и църквата. Нравствеността, съхраняването на традиционните ценности и семейството, културното ни наследство, мирът, справедливостта и съгласието в обществото са обща грижа на духовната и светската власт. Ето защо църквата и държавата могат все по-активно да си взаимодействат в социалната сфера, образованието, възпитанието, поддържането на храмовете и паметници на културата и др.", каза още в словото си патриарх Неофит.