Грижата за обществото е обща за държавата и за църквата. Това заяви в словото си патриархът и софийски митрополит Неофит при получаването на орден "Стара планина" - първа степен за изключителни заслуги към България, предаде репортер на БГНЕС.
При връчването на ордена президентът Плевнелиев изтъкна работата на патриарха както в академичната му кариера като един от възродителите на Богословския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и като преподавател по църковно пеене там, но и значението му като ръководител на Българската православна църква.
Плевнелиев посочи също, че патриархът е един от обединителите на различните вероизповедания в страната ни. Освен това патриархът има изключителни заслуги и по създаването и възстановяването на нови храмове из цялата страна.
Президентът пожела здраве и сили на патриарх Неофит, за да продължи да бъде духовен водач на българите още много години.
От своя страна при получаването на ордена патриарх Неофит подчерта, че голямата признателност означава и голяма отговорност. “От всеки, комуто много е дадено, много и ще се изисква” (Лука 12), цитира Библията патриархът.
Патриарх Неофит посочи също, че грижата за народа е обща и за църквата, и за държавата. И двете институции могат да си взаимодействат в социалната сфера, в грижата за подрастващото поколение и за поддържането на културата и храмовете в страната.