Опасни детски дрехи откриха на пазара. Комисията за защита на потребителите (КЗП)  нареди незабавно и ефективно изтегляне от търговската мрежа на три модела опасни детски спортни долнища и суичър.
Наложило се е забраната да бъде наложена, защото дрешките не отговарят на изискванията за безопасност, тъй като имат връзки в областта на врата и талията, които създават рискове от задушаване и нараняване на детето, информират от КЗП.
Дрехите са продавани в столичен детски магазин, което е установено от инспектори на контролния орган при проверка по кампанията стоки за ученика. Това е първият случай на открити опасни изделия за ученици в рамките на тематичната кампания.
Сиучерът е тип поло и през яката му в тунел минават връзки със свободни краища с дължина по 25 сантиметра, което създава сериозен риск от инциденти при пристягане на връзките около врата на детето. Страната производител на дрехата е Китай, търговска марка „КАЙ СЯН” и е предназначена както за деца на възраст от 7 до 14 години, така и за по-малки – до 7-годишна възраст.
Детските долнища са произведени в Турция и са опасни поради наличието на функционални връзки в областта на талията, които не са прикрепени към облеклото и лесно могат да бъдат изнизани. Двата от моделите са с търговски марки съответно “UNDER 18” и “Holly*Work denim” и са предназначени за ученици от 7 до 14 години.