Хелзинкският комитет е номинирал убиеца на 20-годишния Андрей Монов - Джок Пол Фрийман, за личност на годината, научи БЛИЦ. Според бащата на момчето правосъдният министър Христо Иванов дори е включил австралиеца в работна група, която ще изработва промени в закона за изтърпяване на наказанията. Христо Монов е преподавател по психология в СУ "Св. Климент Охридски" и бивш депутат.От правосъдното министерство опровергаха информацията, като с писмо до медиите съобщават, че не Джок Пол Фрийман, а Валентин Иванов е член на тази група. Той е представител на Българско затворническо сдружение за реабилитация. Управителният съвет на това сдружение обаче председателства именно Пол Фрийман.

Приятелите и състудентите на Андрей Монов са ужасени от тези решения и стягат протести за утре от 14.00 часа пред сградата на Хелзинкския комитет.

Андрей Монов беше наръган смъртоносно с нож пред църквата "Св. Неделя" привечер навръх Коледа от австралиеца Джок Пол Фрийман без никакви причини. Оттогава той е в затвора, а опитите на баща му да екстрадират убиеца в Австралия, където да бъде съден се провалиха.