Часове след взрива в Сарафово сигурността в района не беше обезпечена. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев при откриването на дебатите по предложения вот на недоверие в сектор „Сигурност”, който внесе ГЕРБ. "Първоначалните действия бяха значително забавени. Часове наред в ДАНС нямаше комуникация, нямаше комуникация и между институциите. Няколко часа след взрива се изсипа целият Министерски съвет, стигна се до там, че дори министърът на финансите беше на място, за да тъпче улики. Важен беше пиарът, а не сигурността на хората, беше ме срам за страната ми в този момент”, заяви Йовчев.
Йовчев заяви, че прехвърлянето на ГДБОБ е целяло имено да бъде намалена властта в ръцете на министъра на вътрешните работи.
„Не може да отделим корупцията от организираната престъпност. Всички експерти знаят, че трудно може да се отделни тероризмът от някои форми на организирана престъпност. Има стратегия за националната сигурност, може би някой трябва у да я чете”, каза още Цветлин Йовчев.

"Нито една политическа фигура няма да е в състояние да наложи пълен или частичен монопол върху разследванията. Министърът на вътрешните работи няма да има право да въздейства върху оперативните структури на министерството, т.е. върху разследванията", продължи вътрешният министър. "Реформата, която провеждаме, е от изключителна важност. Бяха проведени реформи в сектор сигурност, те целяха да има деконцентрация на власт, да няма монопол върху възможността да се наложи контрол върху способностите на службите, да се наложи контрол при използването на репресивни мерки”, заяви Йовчев. "Беше създадена ДАТО. Министърът на вътрешните работи вече няма информация за това кой се подслушва, той не разпорежда прилагането на СРС. Министърът няма да има право да въздейства върху оперативните структури на министерството, т.е. върху разследванията. Прехвърлянето на ГДБОП целеше да бъде намалена концентрацията на власт”, посочи той.

Във връзка с предишното правителство Цветлин Йовчев каза: „Възникват опасения, че специалните акции са използвани за репресия. Имаше идеи за още по-голяма концентрация на власт в лицето на политическото ръководство – говоря за закриването на ДАНС. Именно такъв беше репресивният модел на комунистическата държава”.