На фона на увеличаващите се съмнения, че трагедията с руския пътнически самолет над Синай е станала след взрив на борда, Кремъл реагира болезнено. Преди минути на брифинг прессекретарят на Владимир Путин - Дмитрий Песков, призова да не се прави връзка между катастрофата и военната акция на Русия в Сирия.Причината за тази реакция е повече от ясна - ако наистина става дума за терористичен акт, това означава, че обикновените руснаци започват да плащат с живота си за участието на страната си в сирийската война. А това едва ли ще удържи подкрепата на хората в Русия за военните удари на руската авиация срещу сирийската опозиция, предприети от Путин.

„Всякакви хипотетични разсъждения по тази тема са неуместни. Това са разни измерения, абсолютно различни въпроси”, каза Песков пред журналистите. Той определи като „спекулация” всички мнения от последно време, свързани с възможността взрив, поставен в багаж или някъде в корпуса на самолета, да е предизвикал трагедията.

Кремъл продължава да смята, че досега няма никакви данни, че става дума за терористичен акт, още по-малко извършен от бойци на „Ислямска държава”. Но вече се появиха и коментари от западни анализатори, според които, ако това се докаже, Владимир Путин ще трябва да пренасочи военните си усилия към борба с „Ислямска държава”, а не със сирийската опозиция на Башар Асад, както е досега.

Според Foreign Policy изявленията на терористите, че те носят отговорност за трагедията с руския пътнически самолет, макар и отречени от Русия и Египет, поставят президента в трудно положение. Той трябва да търси възмездие за цивилните жертви и да се насочи към „Ислямска държава”, което ще отслаби помощта му за Асад.