56-годишния Петър Димитров разбил и откраднал кутията с дарения от църквата в родното си село Лазарово, община Кнежа. Вчера сам си признал пред плевенските криминалисти и дори им предал метална щанга - тип кози крак, с която успял да отвори храма. Сторил го на 2 февруари през деня. Решаващата роля за разкриването на престъплението е на кмета на селото Цветан Иванов. Той разказва за житейската драма на Петър.
„Израсли сме в една махала с него. Беше много богат човек, но сега е клошар. След 1990 година замина да работи в Русия. Дойде си в Лазарово уж за малко преди 11 години, но повече така и не се върна там да работи. В Русия остана семейството му. Беше спечелил около 100 000 лева. Преди няколко години почина баща му. След това Петър пропи с приятели всичките си пари до стотинка“ разказва кметът на селото.

Според него, Димитров е свестен човек. Никога не е посягал към чуждото преди, дори и да минава край него. След смъртта на родителите си обаче животът му станал много тежък. „Няма осветление в дома си. Денонощно обаче чете книги. Всеки ден иска от мен или някой друг по 0,25 стотинки и с тях си купува по две свещи за да може вечер да чете“, пояснява Цветан Иванов.

Преди няколко дни той се усъмнил, че Петър е разбил църквата. „Отишъл в кръчмата и започнал да брои стотинки. Вчера като дойдоха полицаите го извиках и пред тях му казах да си признае и той го направи. Сумата, която е взел от откраднал кутията с дарения е около 5-6 лева“, уточни кметът.

За престъплението е уведомен районен прокурор. Образувано е досъдебно производство.