Синдикати на служителите в Министерството на вътрешните работи отиват на спешна среща с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния Румяна Бъчварова. Тя се налага заради едноличните предложения на първия от следващата година да бъдат махнати много от привилегиите в системата.

Предвижда се предложенията да влязат от 1 декември, което допълнително стресира служителите. Ако това се случи, се  очаква от 15 до 30 хиляди полицаи да напуснат, твърдят синдикатите.

Идеите по проект

Ще бъдат намалени 20-те заплати на служителите при пенсиониране, както и възнаграждението за прослужено време. Идеята на министъра накараха полицаите да се вдигнат на протест и дори да стане дума за символичен арест на Горанов.

Полицейските синдикати заплашиха, че ще блокират пътища и ще организират ефективни протести. По инфромация на синдикатите има поне 200 заявления за напускане в цялата страна. Масово служителите още не могат да повярват, че такива текстове на проект са приети от Министерския съвет.

„Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40 %. Отделно ще се намалят дните за отпуска – от 30 основни, на 20 основни, което е в противоречие с Кодекса на труда“, обясни недоволството на служителите Галентин Грозев от синдикален алианс „Сигурност“ пред БНР. Става дума за суми от 100 до 500 лева взависимост от позицията на полицая.

Според него, ако НС приеме промените на Закона в този вид, това би означавало край на МВР.