Ракета, изстреляна от земята, или отваряне на предната багажна врата са причината за взривяването на руския самолет над Египет. Това сочат заключенията на бившия главен авиоинспектор у нас Ангел Борисов, които той споделя пред "Телеграф".Повод за тези заключения му дават разпръскването на части от самолета далеч от мястото на падането му. „Това, че има открити тела на 5 километра от мястото на катастрофата, а според някои данни и по-далеч, говори за разпръскване на самолета във въздуха”, обяснява Борисов. И допълва, че едната част на самолета е „усукана”, а другата е разпръсната и тела на хора са открити дори и на 8 километра.

Според бившия авиоинспектор това е достатъчно основание да се смята, че има вътрешна или външна намеса, като под вътрешна не е изключено това да е била и бомба на борда на машината. Той обаче е склонен да приеме версията за изстреляна ракета от земята, която не достига до самолета, а се взривява във въздуха и осколките пробиват корпуса му. Борисов смята, че пилотът е започнал да снижава машината, търсейки резервно летище, но той се е разпаднал във въздуха преди да стигне до него.

Експертът обяснява и втората си версия за катастрофата – отварянето на вратата на багажното отделение в предната част. „Ефектът е все едно, че е избухнала бомба в багажното. Аз имам хипотеза, че това се е случило и при катастрофата над Локърби”, твърди Борисов. Към подобна идея го тласка и фактът, че и в двата случая взривът е станал на 9000 метра височина. А причината за отварянето е немарливост.

Все пак бившият главен авиоинспектор е по-склонен да търси външната намеса. Той обяснява, че атмосферните условия да били идеални за полета, но нито пътниците, нито пилотът биха могли да забележат, че към машината лети ракета. „Пилотът е видял през прозорците „фойерверки” край самолета и естествено е тръгнал да каца на най-близкото летище”, обяснява Борисов. И допълва, че „в този регион „Ислямска държава” има всевъзможни неконтролирани оръжия”.

Експертът твърди, че египетските, а и руските власти нямат интерес да твърдят, че това е терористичен акт. Защото египетските власти ще трябва да заплатят застраховката и да понесат отговорността, че не са предупредили света, че е опасно да се прелита над тази територия. Руските власти пък се боят, че така ще предизвикат гнева на населението заради това, че са се намесили в събитията в Сирия и по този начин са изложили живота на гражданите си на риск.

„Окончателно ще се знае какво се е случило, като се отвори черната кутия. Аз обаче съм се занимавал с черни кутии и знам какво значи политика. Особено като са замесени руснаци и американци не е ясно дали ще бъде съобщена цялата истина”, заключава Борисов и припомня, че до ден днешен никой не знае какво е записано в черната кутия на взривения над Украйна „Боинг”, макар да са я преглеждали и холандци, и американци.