Българският гросмайстор Веселин Топалов се изкачи на второ място в световната ранглиста на Международната федерация по шахмат. Топалов изпревари индиеца Вишванатан Ананд при обновяването на класацията за ноември.
Топалов, който изигра 14 партии през октомври и достигна до четвъртия кръг на Световната купа в Баку, има ЕЛО 2803. Коефициентът му е с 10 точки по-нисък в сравнение с октомврийската класация, но въпреки това той измества Ананд, който също е с ЕЛО 2803.
По-рано през годината Топалов отново достигна до второто място в световната ранглиста. Това се случи в началото на юли, след като спечели силния турнир в Ставангер.
„Изненадан съм от резултатите, защото, когато не тренираш, би трябвало да имаш по-лоши резултати. Може би липсата на стрес оказва влияние. Не съм добре физически и единственото обяснение е, че играя без стрес. Няма нужда да доказвам нищо, но се надявам да се подобря физически до турнира в Лондон", каза Топалов в петък.
Убедителен лидер в ранглистата продължава да бъде световният шампион Магнус Карлсен. Норвежецът е с ЕЛО 2850.
От българите в топ 100 е още Иван Чепаринов. Той има 11 официални срещи през миналия месец и качва ЕЛО-то си с точка до 2682, но пада с шест позиции до 64-ата.
В световната ранглиста при жените гросмайстор Антоанета Стефанова се изкачва с четири места до 12-ото с ЕЛО 2519. Ива Виденова пък прогресира с една позиция до 80-ата с ЕЛО 2384. Хоу Ифан от Китай остава на върха при дамите с ЕЛО 2683.