Дефектите в избирателния закон се видяха. При толкова мащабни избори с толкова много гласувания, няма как да не се получат конфликти. Ясно е, че почти навсякъде всички партии имат някакво представяне в местната власт, затова ми се ще от утре кметовете навсякъде да седнат и да работят, защото има нов програмен период, европейски проекти.
С тези думи премиерът Бойко Борисов започна пресконференцията си след втория тур на местните избори в страната, предаде репортер на БГНЕС.
Изборите потвърдиха, че по-добро от това, което сме сътворили в момента, въпреки голямото ни желание, няма как да се получи, посочи Борисов и отново се обърна към коалиционните си партньори от Реформаторския блок, който се похвалиха с победа в Плевен. За Плевен положих огромни усилия да загубим този град, но го направих – заради толерантността. Не мога да си представя и пази боже, да имам пресконференция, на която да се хваля, че имам един град или половин град. Ние всички кандидатури сме си ги направили, издигнали и подкрепяли.
От тук нататък резултатите не са и важни. За да си запазим държавата стабилна просто трябва да бъдем по-смирени, по-скромни. Аз се чудя от утре как да продължим да сме така стабилни в тази тежка международна обстановка, коментира Борисов.
Вижда се, че освен ДПС и ГЕРБ е една от гаранциите за българските мюсюлмани. Виждате в съседна Турция какви проблеми имат, в Сирия – какви проблеми имат. Бежанските потоци. Трябва да сме много внимателни с този етнос, предупреди Борисов.
Искам малко да се вземат в ръце, защото няма да търпя само да ми се прехвърлят вини заради моята толерантност. Ясно показаха тези резултати, че с ГЕРБ никой не може да се мери, дори няма шанс да се мери, каза още Борисов и продължи: Дали Плевен ще падне, ако бях там. Ако искат да се пробват на парламентарните избори, за да видим – подкрепи ли независим кандидат...
Действително имате повод за радост, няма да ме гледате мен - аз съм твърде критичен, обърна се Борисов към кметовете от ГЕРБ. Трябва да докарам България до по-добър край, уточни той.
Моята добрина и толерантност има граници и ги има, само когато искам, отвърна Борисов на въпрос към кого са насочени призивите му „да са по-смирени”.
Запитан отново за президентските избори Борисов отвърна: Откакто съм човек ме питат кога ще ставам президент. За мен е по-важно да не съм разединител на нацията. Премиерът смята, че най-логично е ГЕРБ да излъчи кандидат за "Дондуков" 2 и този кандидат да бъде подкрепен от коалиционните партньори. Борисов дори отбеляза, че е готов на вътрешни избори.
Запитан за нарушенията на изборите, недействителните бюлетини и многото сгрешени бюлетини, предимно заради преференцията, Борисов отвърна: Много нелеп въпрос. Ние се смяхме на БСП с феномена „15/15”, но се случи и на нас.