ГЕРБ спечели още две общини в Русенско, твърдят от местната централа на управляващата партия. Избори за кмет на общината и на населено място се проведоха вчера в 4 от общините на област Русе и в 12 села. Във втората по големина община в областта – Бяла, на балотаж излязоха кандидатите на ГЕРБ Димитър Славов и издигнатият от БСП Кольо Келерджиев.
При обработени 17 протокола от общо 26, кандидатът на ГЕРБ Димитър Славов печели гласовете на 62,79 процента от избирателите, а за Кольо Келерджиев от БСП са гласували 37,21 процента. На първия тур Славов събра 40, 01 % от гласовете, а Келерджиев – 18, 97 на сто. Вторият мандат за ГЕРБ е в община Сливо поле. Тук един срещу друг се изправиха кандидатът на ГЕРБ Валентин Атанасов и Левент Исмаилов от ДПС. При обработени 100 процента протоколи на секционните избирателни комисии новият кмет на община Сливо поле, област Русе, е Валентин Атанасов от ГЕРБ, съобщиха около полунощ от общинската избирателна комисия в Сливо поле. Атанасов има 3355 гласа, а за Левент Исмаилов от ДПС своя вот са дали 2219 избиратели. На първия тур Атанасов получи 45, 28% от подкрепата на сливополчани. За Исмаилов гласуваха 30, 80 на сто.
Изключително интересен балотаж се очерта за община Две могили. Там за кметското място спориха Байчо Георгиев от местната коалиция „Единни за община Две могили“ и Божидар Борисов от Нова алтернатива. На първия тур Георгиев събра 19, 36 %, а Борисов 16, 92% от гласовете. Новият кмет на община Две могили е Божидар Борисов от партия "Нова алтернатива". При обработени 100% протоколи той печели гласовете на 58,51 процента от избирателите. За другия претендент - Байчо Георгиев от местната коалиция "Единни за Община Две Могили", са гласували 41,49 процента, съобщиха от ОИК-Две могили.
Във Ветово на поправителен се явиха старият кмет Георги Георгиев, който бе издигнат от местната коалиция „Бъдеще за всички“ и кандидатът на ДПС д-р Мехмед Мехмед. На първия тур Георгиев събра 43, 72 %, а за д-р Мехмед гласуваха 40, 63 %. Според думите на Георги Георгиев, той печели балотажа едва с 12 гласа разлика. При обработени 13 от общо 21 протокола за Георгиев са гласували 56,74 процента, а за Мехмед Мехмед - 43,26 процента от избирателите, твърдят от ОИК. Според председателя на ОИК-Ветово Татяна Бойчева, след края на изборния ден в комисията са постъпили осем жалби от ДПС, в които се твърди, че в секционни избирателни комисии са били броени неправилно бюлетини.