Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на досегашния премиер Ахмет Давутоглу води изборните резултати, показват предварителни данни от днешния вот.
За момента ПСР има 50,6% от гласовете на избирателите като 80% от бюлетините са били преброени, съобщи телевизия Си Ен Ен Тюрк. Това означава, че партията ще спечели 325 места в парламента, което е над необходимите за мнозинство 276 места.
Социологическите проучвания преди вота даваха на партията, основана от президента Реджеп Ердоган, между 40 и 43 процента – по-малко от необходимото за парламентарно мнозинство.
Тези първоначални резултати дават на ПСР достатъчно места в парламента, за формиране на еднопартийно правителство в 550-местния парламент на страната. Партията не успя да получи необходимият й брой гласове за самостоятелно управление на предишния вот през юни, след което не успя да състави и коалиционно правителство с някои от другите три парламентарно представени партии.
Ако резултатите се запазят и след окончателното преброяване на бюлетините, това ще означава значителна победа за Ердоган, който се надява да разшири правомощията си на държавен глава с промяна в конституцията.
За сега Партията на националистическото движение (ПНД) печели 11,3% от гласовете, като според коментатори част от нейните гласоподаватели са предпочели да подкрепят ПСР. Основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) взима около 23%, а прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) взима 10,7% - достатъчно, за да си осигури място в парламента.
В същото време кореспондентът на БГНЕС от Турция съобщава, че изборния ден е преминал с полицейски акции, арести, бой между симпатизанти пред секциите и призиви от "Ислямска държава" за бойкот на вота. Необичайно тежката атмосфера на деня беше характерна предимно за провинциите край границата със Сирия, където мерките за сигурност и присъствието на полиция и жандармерия бяха безпрецедентни.
В Джизре спецчасти с дългоцевни оръжия нахлуха в училище, където са разположени секции за вота, след сигнал за агитация в полза на партия край урните. Арестуван е мъж, за когото е било докладвано, че оказва натиск на избирателите да гласуват за ДПН. Дълго време преди изборите в района и сега тегне забраната за движението на хора по улиците заради антитерористичните операции. Днес заради вота мерките за сигурност са от най-високата степен, а задържането на заподозрения партиен агитатор разтърси социалните мрежи.
Избирателите в Диарбекир, Сур, Мардин, Нусайбин, Шърнак, Идил, Джизре и Силопи преодоляват окопи и барикади, за да се доберат до секциите преди установения вечерен час. Училищата, където са разположени урните, са под обсадата на екипите за бързо реагиране. Областната управа на Диарбекир разпореди рисковите квартали да бъдат оградени с окопи, за да се предотврати достъпа на кюрдски терористи от ПКК. В регионалната комисия за вота в Диарбекир са били получени множество жалби от граждани, които са принуждавани да гласуват за ДПН, а други са съобщили, че непознати мъже ги изтласкват от урните и пускат бюлетините от тяхно име.
По-рано през деня вестникът на факултета по комуникационни технология в Анкарския университет публикува призивите на активист от "Ислямска държава" за бойкот на изборите. Мъж на име Абу Ханзала, използващ псевдонима Халис Баянчук, е бил арестуван и подведен под отговорност за разпространението на позиви с посланието „Суверенитетът е на Аллах“, „Не гласувай, не тичай срещу Създателя си“.