За първи път български филм печели най-реномирания фестивал посветен на късометражното кино в света - "Клемон-Феран".

Филмът "Чест" на Павел Г. Веснаков, с продуцент Ваня Райнова ("ПОРТОКАЛ") спечели едновременно "Grand Prix" и Номинация за Европейските филмови награди, по време на официалната церемония за закриване на 36-ия Международен фестивал за късометражно кино в Клермон-Феран, Франция, провела се на 08.02.2014г. - събота.

В международното състезания на фестивала тази година са участвали 75 филма от цял свят, които са били избрани от общо 6578 кандидатствали филма. До момента няма бъгарски режисьор или филм, който да е печелил голямата награда на фестивала.

Надявам се тeзи награди да бъдaт само началото на нещо ново в българското кино, провокирано от младите автори и идеите им", сподели режисьорът на филма, Павел Веснаков.

Удовлетвотрението е страхотно чувство," казва продуцентът на „Чест", Ваня Райнова. „Две години след началото на това невроятно пътешествие, което бе случването на „Чест" е страхотно да го гледаш на кино с още 1400 човека и да получиш такова признание."

"Чест" е третият късометражен филм на Павел Г. Веснаков. Той изследва огромната пропаст между поколенията в България и тяхното общуване, обременено от очаквания и премълчавания, обречено на неизказаност. Разказът е фокусиран върху Манол, пенсиониран генерал с консервативна ценностна система и денят, в който променящият се свят, в който Манол живее, нахлува в неговата собствена кухня.

В главната роля е актьора Михаил Мутафов. Партнират му Ани Бакалова, Светлана Янчева и младият актьор Александар Алексиев (който изигра главната роля в "Парафиненият Принц").

Филмът е продукция на ПОРТОКАЛ (България) в ко-продукция с Дайректърс дарлинг девелопмънт (Германия). Продуценти са Ваня Райнова (и съсценарист) и Себастиан Вайланд. Изпълнителен продуцент е Моника Балчева. Оператор на филма е Орлин Руевски.