И по време на днешния балотаж има проблеми със сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Говорителят на комисията Александър Андреев допусна пред репортер на News.bg, че и днешният срив на страницата може да се дължи на хакерска атака.
Проблемът до обед не бе толкова силно изразен, колкото на първия тур, когато изобщо нямаше достъп до сайта.
Преди обед сайтът се зареждаше, но по-бавно. След 14.00 часа обаче временно до него нямаше достъп. Появяваше се надпис 404 Not Found.
Сринали са се и сайтовете на още няколко държавни институции. Не работят сайтовете на Народното събрание, ДАНС, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), НАП. Няма достъп и до интернет сайта на „Информационно обслужване".
Сайтът на президентската институция се отваря, но съдържанието му се зарежда изключително бавно.
Проверка на News.bg показа, че проблеми със сайта на Министерския съвет и на министерствата няма.
Припомняме, на първия тур системата на ЦИК се срина, при това не само в България.
Към 11 часа местно време (12 часа българско време) на 25 октомври всеки опит за връзка със сайта, използвайки различни браузъри, завършваше на страницата за "Грешка 522" (Error 522) на американската компания CloudFlare Inc.
Атаката бе от типа "отказ от услуга" (DDoS), при което се правят огромен брой заявки към даден сайт.
Дистрибутираните атаки от такъв тип се осъществяват чрездистанционен контрол на милиони компютри, които са предварително заразени със зловреден софтуер, който може да се активира едновременно и да насочва заявки към избрани цели.
В петък срив имаше и със сайта на президентството.
Няколко часа след като държавният глава Росен Плевнелиев направи изявление на Додуков 2, че хакерската атака в изборния ден е била насочена срещу референдума, спря да работи сайтът на президентската институция.
При отваряне на интернет адреса на Президентството на Република България се виждаше само хедърът. Самото отваряне става трудно. Малко по-късно се появи и съобщение, че няма достъп до тази страница.
От пресцентъра на президенството казаха, че има опит за хакване на сайта, който е атакуван от множество сървъри, предимно от Тайланд, които подават над 50 млн. заяви към president.bg.