Египетският клон на "Ислямска държава", който пое отговорност за свалянето на руския пътнически самолет вчера, днес пусна и видео. Аналогичено, но по кратко клипче още вчера се появи в интернет без никакви доказателства за автентичност.При трагичния инцидент над северен Синай загинаха всички 224 души на борда. Спекулациите за причините за катастрофата не спират.

Терористичната групировка твърди, че е свален самолетът, но не пояснява как точно го е направила. И Русия и Египет отричат възможност от терористичен акт. 

Същевременно се множат догадките за причината за страшната катастрофа. 

Египетският инспектор, който е проверил самолета на "Когалимавиа" преди излитането от Шарм ел Шейх не е открил никакви технически нередности, предаде Асошиейтед прес. По негодите думи съмолетът е бил в "добро състояние".

Екипажът на А321 още  преди излитането от Самара за Египет е бил признат за годен да полет. Това обяви представителят на Приволжската транспортна прокуратура Майя Иванова, цитирана от тв  "Россия 24".

Министърът на гражданската авиацията на Египет Хосам Камал от своя страна каза, че комуникацията между пилотните и ръководителите на въздушния трафик е била "нормална" в навечерието на бедствието.

"Нямаше нищо ненормално ... и пилотът не e поискал да се промени маршрута на самолета," каза той. Коментарите му противоречат с по-ранната информация, че пилотът е докладвал за технически трудности и иска разрешение за приземяване в най-близкото летище. 

Повече яснота в разследването се очаква да бъде внесена от разчитането на записите в "черните кутии", които, според официалните заявления, нямат сериозни повреди и не са били подложени на термично въздействие.