Технологичната корпорация Google ще обедини своята мобилна операционна система Android и значително по-слабо известната Chrome OS, която използва в преносимите си компютри Chromebook. Това съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на непотвърдени източници.
Стъпката на онлайн гиганта е логична, предвид че към момента Android е най-популярната операционна система в света, докато Chrome OS е една от най-малко разпространените. Още повече, че неотдавна Google представи новия си таблет Pixel C, който работи с Android, вместо с Chrome, предизвиквайки още тогава слухове, че ще се откаже от едната платформа.
По данни на американското издание, инженерите в компанията работят по обединяването на двете системи вече две години и наскоро са постигнали успех в това отношение. Очакванията са Google да представи новата си платформа през 2017 г., но още догодина ще бъде анонсирана нейна ранна версия.
Успоредно с тази новина беше изнесена и информацията, че самите устройства Chromebook ще получат ново име, което обаче все още не е определено. Корпорацията ще продължи да използва наименованието Chrome за своя уеб браузър, който работи както на персонални компютри, така и на телефони.