Избирателната активност на втория тур на местните избори остава ниска. Към 10.00 часа тя е била около 8,66% в страната, съобщиха от Централната избирателна комисия, предаде репортер на БГНЕС.
Избирателната активност в столицата към 10.00 часа е 2,29%, във Варна - 2,4%, а в Пловдив - 3,77%. Гражданите трябва да изберат днес кметове на 133 общини, 14 от тях са в областни градове.
Тъмната страна на вота – от заплахи със саморазправа до вафли за децата
От ЦИК информират, че изборният ден преминава без съществени нарушения. Сигналите за нарушения са по-малко, отколкото на първия тур, но това се обяснява и с факта, че днес избори се провеждат на по-малко места.
Един от най-фрапантните случаи е в района на Павел баня, където изборите преминават под знака на заплахите и конфронтацията. Младеж от с. Долно Сахране се оплака пред БГНЕС, че е заплашен да му бъдат извадени очите и да му бъдат счупени ребрата, ако отиде да гласува.
В избирателна секция в Пловдив камерата на БГНЕС се натъкна на следното нарушения. Детето на една избирателка получи като подарък вафла с цвета на партията на един от кандидатите. Стана ясно, че са приготвени такива вафли за всички малки деца, които дойдат в секцията. Вафлите се раздават в жилищен район "Тракия".
От прокуратурата съобщиха, че 146 досъдебни производства са образувани на територията на цялата страна по време на провеждането на двата тура за местните избори.
Проблеми има и със страницата на ЦИК, която се отваря много бавно и на момента дори има съмнения, че отново е обект на хакерски атаки.
Столицата – слаба активност
Днес в София се избират районни кметове. Репортерите на БГНЕС предават, че активността в първата половина на деня е много слаба. Мила Банкова, която гласува в Първа гимназия в центъра на София, сподели, че „вече е изгубила всякаква надежда“. Тя е била председател на Районна избирателна комисия в „Оборище” на първите избори след промяната 1989 г. и като прави сравнение констатира, че днес в организационно отношение изборният процес е зле подготвен. Навремето са обучавали членовете на комисии, самата тя като юрист е давала практически насоки. Поне председателите на СИК трябва да са хора с юридическо образование, предлага Мила Банкова.
Плевнелиев се ужаси от случилото се след първия тур
„Дано да имаме научени уроци. Медиите показаха ужасяваща картина на всичко, което се случи в дните след първия тур на изборите. Нима не можем да научим уроците си?“, каза държавният глава след като гласува. Въпреки това според него е важно да гласуваме. „Не можем да се затворим зад вратите на апартаментите си и да се отчуждим от собствената си държава. Напротив трябва да имаме мнение, да го отстояваме, а това става или по време на избори, или с механизмите на пряката демокрация, което е референдумът“, посочи Росен Плевнелиев.
Цачева и Кунева искат промени в Изборния кодекс
Председателят на 43-то НС Цецка Цачева гласува в Плевен. Там тя изрази съжаление, че твърде малко граждани са гласували и не изключи да бъдат направени промени в Изборния кодекс след днешния вот. Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева бе по-категорична. Тя заяви, че още утре реформаторите ще предложат промени в изборното законодателство.
580 000 трябва да гласуват днес в Пловдивско
Изборният ден в Пловдивско започна нормално със слаба активност, която се засили малко след 10.00 часа. Въпреки това няма и помен от опашките от първия тур.
В Пловдив и областта, на балотаж се гласува днес за 13 кмета на общини, 75 кмета на кметства и 6 районни кмета в областния град. Общият брой на избирателите е 579 634, почти половината са в община Пловдив.
В Пловдив-град работят 467 секции, в Пловдив-област- 529. За разлика от миналата неделя, когато се наложи да се подменя състава на цели комисии, неявили се в секциите, днес има само единични смени на членове. Тук-таме в Пловдив-област комисиите работят с намален, но допустим състав.
В Пловдив-град борбата за кметското място е между сегашния кмет Иван Тотев от ГЕРБ и бившия кмет Славчо Атанасов, сега депутат от ПФ. В седмицата между двата тура три от партиите и коалициите, загубили в първия тур, обявиха подкрепа за Тотев. Славчо Атанасов заяви, че не разчита на партийни договорки, а на вота на пловдивчани. На балотаж се избират днес и районни кметове - в пет от шестте района битката е между кандидати на ГЕРБ и на Патриотичния фронт.
Най-голямата община в област Пловдив - Карлово, избира днес на втори тур кмет. Срещу д-р Емил Кабаиванов, втори мандат кмет на града, се изправя ген. Димитър Шивиков. И двамата са издигнати от инициативни комитети, но за втория тур ГЕРБ подкрепя д-р Кабаиванов. В Асеновград досегашният кмет д-р Емил Караиванов от БСП се бори срещу Силвия Хубенова, депутат от ГЕРБ.
В черноморската столица избират 3 кметове на райони
Балотажи ще определят кметовете на районите „Приморски", „Аспарухово" и „Владислав Варненчик" във Варна. 224 500 са бюлетините за балотажите във Варна и региона. 48 са балотажите в неделя - във варненските райони "Аспарухово", "Владислав Варненчик" и "Приморски", в кметство Тополи, в 39 села, както и в общините Белослав, Вълчи дол, Долни чифлик, Дългопол и Провадия гласоподавателите е ще посочат титулярите за кметския пост.
4 общини и 19 села в Русенско избират кметове
Балотажите в Русенска област започнаха спокойно и без нарушения. 4 общини и 19 села избират кметове, след като на първи тур кандидатите не успяха да съберат над половината от гласовете. В Бяла за кметския пост спорят Димитър Славов /ГЕРБ/ и досегашният кмет Кольо Келерджиев /БСП/, във Ветово един срещу друг са досегашният кмет Георги Георгиев /местна коалиция "Бъдеще за всички"/ и Мехмед Мехмед /ДПС/.
Засилено полицейско присъствие в изборния ден в Хасково
Изборният ден в Хасково започна при засилено полицейско присъствие, всички секции са отворени и хората вече гласуват. Активността на гласоподавателите към 10.00 часа е малко над 10 процента. В днешния Ден на народните будители Хасково избира на балотаж между досегашния кмет, претендент за пети мандат Георги Иванов и областния управител Добри Беливанов. Иванов е подкрепен от Реформаторския блок, а Беливанов е кандидат на ГЕРБ.
Вотът миналата седмица беше удължен. Множеството сигнали за сгрешени протоколи и "изчезнали гласове" породиха съмнения за честността му. Изборите бяха белязани и от случилото се в зала „Арена Армеец“ в София, където членовете на Секционните избирателни комисии бяха държани повече от ден изолирани от света. Членове на СИК предупредиха, че може да не отидат на втория тур заради проблемите. От ЦИК увериха, че броят на отказалите се членове е нормален и очакват днешният изборен ден да премине в нормална обстановка.