Представители на малки превозвачески фирми блокираха тази сутрин граничния пункт "Капитан Андреево", недоволни от решението на турската страна да не се пропускат през границата превозвачи с еднократни разрешителни.

Шофьорите и техните работодатели предприеха протестните действия, въпреки вчерашното решение на Съюза на международните превозвачи да не се блокира границата до срещата между транспортните министри на България и Турция, планирана за 21 февруари.

Аргументите на малките превозвачи са, че от десет дни техните камиони са блокирани и фирмите търпят огромни загуби, които могат да ги доведат до фалит. Недоволните ще продължат блокадата до решаването на проблемите с еднократните разрешителни.

Около 100 шофьори на товарни коли са блокирали българо-турската граница край Лесово. Те искат разрешителни, за да работят. Повечето от протестиращите са от Бургас. Атанас Чалдъков заяви, че протестът не е подкрепен от браншови организации.

"Границата я затворихме. Сега в момента нито влизат, нито излизат камиони. Току що идват полицаи много. Какво ще стане незнаем. Те камионите са по паркингите, защото трябва да оставим пътят за леките коли, но на паркингите ги има, само ще пускаме с бързо развалящи се стоки, които имат документи. Друго всичко се спира и са спрени. Искаме да пуснат разрешителните, за да работим", каза Чалдъков.

Превозвачите дадоха три дни срок за решение на проблемите с турската страна, в противен случай всички протестиращи тежкотоварни автомобили ще дойдат в София. Това каза Георги-Петър Нейчев, председател на една от големите транспортни фирми. Той уточни, че на турската граница има 50 камиона, които са блокирани заради облема с разрешителните от турска страна.

"Ако до три дни не се реши, тогава те отново ще стачкуват и в София, не само на границата. Това е днешното наше решение. За 21 февруари те казват, че е твърдо късно за да могат да се решат проблемите и задават въпроса, ако и тогава не се реши, какво правим. При нечовешки условия са подложени шофьорите вече десет дни. Да стоят в кабините си и те са в правото си да искат едно справедливо решение да се реши, макар и временно, но трябва незабавно да бъде решен този въпрос от двете страни", каза още Нейчев. Информацията е на БНР.