Спътник на НАСА засне на територията на Казахстан 260 геоглифа - гигантски земни геометрични фигури. Учените тънат в догадки за произхода и смисъла на тези знаци, съобщава RT.Казахстанските геоглифи в региона Тургай представляват квадрати, линии, крестове и колела с размерите на няколко футболни игрища, пише The New York Times. Ориентировъчната възраст на съоръженията е 8000 години. 

Колосалните рисунки са открити през 2007 г от казахския любител-археолог Дмитрий Деем с помощта на Google Earth. Първоначално той си помислил, че това са някакви останки от съоръжения от времето на Съветския съюз. 

Археологът предполага, че рисунките са служили, за да се наблюдава движението на Слънцето както в Стоунхендж .

"Никога не съм виждал нещо подобно. Това е великолепно!", казва Комптън Такър, старши научен сътрудник по биосферни изследования във Вашингтон.

Той и други учени предполагат, че гигантските съоръжия са дело на Маханджарската култура, която е процъфтявала по тези места през VII-V пр.н.е. Но учените не могат да обяснят факта, как чергарските племена са останали толкова дълго на едно място, за да създадат такива колосални конструкции.