Американски учени са установили кое е най-доброто време за правене на деца. Това не е февруари, когато е празникът на влюбените Свети Валентин, а месецът на коледните празници декември.
Изследователите от Университета в Индиана са установили, че бебетата, заченати през декември, е по-вероятно да бъдат здрави като деца и възрастни, пише британското издание „Индипендънт“. След като са направили проучвания върху 52 млн. бременности за период от 12 години те са установили също, че през декември се зачеват и най-много деца – което обяснява и това, че традиционно през септември се раждат най-много бебета.
Според експерти майките, които зачеват през декември се радват на повече слънчеви дни и получават повече витамин D в по-напредналите етапи от бременността си, която от своя страна се отразява по-благоприятно на здравето на бебетата.
Сезоните се отразяват на здравето на децата по няколко начина – по-ранно проучван е установило, че родените по различно време хора имат и различен риск от развитието на определени болести. Така например родените през май имат най-малък риск от развитие на болести, докато тези през октомври – най-висок.