Изборният ден е започнал спокойно, съобщават от МВР. Създадена е организация за осигуряване на обществения ред и няма регистрирани сериозни нарушения.
В областните дирекции на МВР е организирано 24-часово дежурство на щабовете, които приемат и обработват сигнали, свързани с нормалното протичане на втория тур на местните избори.
Звената "Български документи за самоличност" днес ще бъдат отворени от 8 до 18 часа за издаване на удостоверения, които да послужат на гражданите с невалидни документи да упражнят правото си на глас.
Има сигнали, че в ромския квартал "Изток" на Пазарджик група от местни активисти обикалят по домовете и приканват хората да гласуват срещу 15-20 лева, като ниската тарифа се обяснява  със слабото  гласуване в града. В ОИК вече са постъпили и конкретни сигнали, че в село Алеко Константиново, в кафенето до махалата, новоизбраният кмет на първи тур раздава пари на всеки, който е гласувал за кмет на общината. Продължават да пристигат сигнали и от други места в региона, че кметове на села раздават пари срещу даден глас.
В ОИК-Хасково е постъпила жалба, че съпругата на един от кандидатите за кмет е секретар на десета секция в училище "Любен Каравелов". От комисията отстраниха секретарят на 10-та СИК. Гласуването не беше преустановено и секцията продължи работата с нов секретар.
В Община Първомай, за която от ЦИК информираха, че е постъпил сигнал от гласоподаватели за агресивно държание на членове на секционна избирателна комисия, изборите са започнали и протичат нормално. Това заяви председателят на Общинската избирателна комисия Руска Димова:
Незнам от къде ЦИК имат тази информация. Нито проверяваме, нито обработваме сигнала при нас. В Първомай няма постъпил такъв сигнал. Всичко работи, отворихме навреме.
На някои места в Благоевградска област изборният ден бе предшестван от ескалиращо напрежение. В Петрич седем партии заявиха, че не приемат резултатите от вота за общински съветници, но така и не внесоха жалба в ОИК. В Белица преди дни бе пребит общински лидер на една от партиите в града. Жалба в полицията е подал и горски стражар, който твърди, че политически активист му е нанесъл побой. Прокуратурата е образувала досъдебни производства по двата случая. В Гърмен  и Петрич имаше най-много жалби за нарушения при първия тур на изборите, сигнали за купуване на гласове бяха подадени и в полицията, но нито един не доведе до ефективни арести. 

В ОИК в Генерал Тошево е депозирана жалба от една политическа сила, че в квартал "Пастир", жителка от общината тази сутрин е агитирала пред секцията и по къщите в полза на кандидата за кмет от конкурентната партия. 

Цанка Христова, председател на общинската изберателна комисия Павел баня съобщи за „Хоризонт“, че е постъпил сигнал за купуване на ромски гласове в сладкарницата на село Манолово. От комисията са подали жалба до Районната прокуратура от жител на село Горно Сахране. Младежът се оплакал, че в дома му го посетил застъпник на един от кандидатите за кмет на общината и го заплашил, че ако гласува, ще му извади очите. От ОИК са отказали на партията, издигнала един от кандидатите за кмет на община Павел баня да увеличи броя на застъпниците, тъй като те са регистрирали 20, колкото са и секциите в общината.
Първа жалба в ОИК Добрич е депозирана от една от партиите, чиито кандидат за кмет се съзтезава на балотаж. В нея се казва, че хора се извозват с микробус до две секции, за да гласуват и така се осигурява контролиран вот. Сигналът е подаден и в МВР и прокуратурата. От ОИК в момента проверяват жалбата.

Две са жалбите в ОИК Сливен, едната за недопускане до гласуване в старческия дом, втората е за залепени по автомобили предизборни стикери.

От ОИК Враца съобщиха, че работят по няколко жалби за незаконна агитация.